Robert Breer (1926 - 2011)


Robert Breer (1926–2011) zůstává výraznou osobností avantgardního a experimentálního filmu. Tento nezávislý režisér, malíř a sochař ve své tvorbě experimentoval s kombinováním nejrůznějších filmových technik a materiálů.

Pokud se podíváme na Breerovu tvorbu 50. let, která byla ovlivněna abstraktními filmy Hanse Richtera či Fernanda Legéra, jedná se, jako v případě Recreation (1956), o sled extrémně krátkých záběrů (vyjma brouka "trousícího" inkoust), v nichž máme tak akorát čas rozpoznat objekty, tvary a materiály. V jiném případě, Form Phases #4 (1954), sledujeme hravou práci s tvary a prostorem. V pětiminutovém snímku Janestown Baloos (1957) Breer díky koláži výstřižků z časopisů  a novin, černého a bílého papíru a dalších prvků ironicky "stíná" popkulturní modly, politické a válečné události a osobnosti.

Společným jmenovatelem pro značně různorodá Breerova díla je pohyb. Stejně tak  humor, který je v jeho tvorbě všudypřítomný. Nechal se slyšet, že ho baví, když obraz hodně skáče, je roztříštěný. Prohlásil, že jej "zajímá všechno, co se pohybuje, ať už je to postava či nikoli."


30.9.1926
Detroit, Michigan, USA
11.8.2011
Tucson, Arizona, USA
Robert Breer csfd

For Life, Against the WarNew Order: Blue Monday 1988New Order: A CollectionWhat Goes UpAtozTime FliesSparkill Ave!A Frog on the SwingBang!Trial BalloonsSwiss Army Knife with Rats and PigeonsT.Z.Lmno77Rubber CementFujiGulls and Buoys7069PBL #266Fist FightBreathingHorse Over Tea KettlePat's BirthdayBlazesHomage to Jean Tinguely's 'Homage to New York'Inner and Outer SpaceEyewashPar avionA Man and His Dog Out for AirJamestown BaloosCatsMotion PicturesRecreationImage by Images IIImage by Images IIIImage by Images IVA MiracleForm Phases IVImage by ImagesForm Phases IIForm Phases IIIForm PhasesFree RadicalsAs I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of BeautyBirth of a NationHe Stands in the Desert Counting the Seconds of His Life


Aktualizace osobnostního profilu Robert Breer: 2.4. 2024 12:34