Karel Němec (1894 - 1975)


Karel Němec se narodil 23. prosince 1894 v Českých Budějovicích. Od konce dvacátých let spojil svoji hereckou činnost do roku 1945 s Divadlem Vlasty Buriana. Po okupaci se zmocnil příležitosti, a stal se členem závodní rady, která Burianovo divadlo znárodnila a přejmenovala na Divadlo kolektivní tvorby. Němec na této nové scéně hrál a také byl administrativním ředitelem (1945 – 1946). Později již na velkých scénách nepracoval a upadl v zapomnění.

K filmu ho přivedl jeho principál Vlasta Burian, když si zahrál prodavače oříšků v jeho bláznivé komedii FALEŠNÁ KOČIČKA ANEB KDYŽ SI ŽENA UMÍNÍ (1926) režiséra Svatopluka Innemanna. V němé éře ještě ztělesnil hostinského ve Fričově dramatu PÁTER VOJTĚCH (1928).

S Burianem poté hrál často také ve zvukovém filmu. Kromě již zmíněného prodavače oříšků v komedii FALEŠNÁ KOČIČKA (1926) ztělesnil u Buriana strážníka v Lamačově komedii FUNEBRÁK (1932), portýra v poděbradském hotelu v Cikánově komedii HRDINNÝ KAPITÁN KORKORÁN (1934), zřízence v sanatoriu ve snímku NEZLOBTE DĚDEČKA (1934) Karla Lamače, člena městské rady v české a německé verzi Fričovy komedie HRDINA JEDNÉ NOCI (1935), kastelána Dudka ve stále oblíbené komedii DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ (1938) Karla Lamače, zřízence ve všeobecné nemocnici U svatého Jakuba v komedii U POKLADNY STÁL... (1939), doručovatele v Cikánově komedii PROVDÁM SVOU ŽENU (1941) a naposledy obecního strážníka ve Slavínského komedii RYBA NA SUCHU (1942).

I bez Buriana ho diváci v epizodních postavách často vídali v dalších snímcích. Byl ztvárňovatelem výletníků (SKALNÍ ŠEVCI), četníků a policistů (POSLEDNÍ BOHÉM, DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK, PEPINA REJHOLCOVÁ, MAZLÍČEK, ANITA V RÁJI), pánů z vyšších společností (SŇATKOVÁ KANCELÁŘ, ŘEKA, NA SLUNEČNÍ STRANĚ, STUDENTSKÁ MÁMA, KOMEDIANTSKÁ PRINCEZNA), zřízenců (PÍSNIČKÁŘ, VZDUŠNÉ TORPÉDO 48, KRB BEZ OHNĚ, BATALION), číšníků a vrchních (VRAŽDA V OSTROVNÍ ULICI, ŠVANDA DUDÁK), obchodníků (ŠTVANÍ LIDÉ), pošťáků (HVĚZDA Z POSLEDNÍ ŠTACE, DOBRÝ TRAMP BERNÁŠEK), farářů (POZDNÍ MÁJ) či kovářů (POLSKÁ KREV).


23.12.1894
Praha, Rakousko-Uhersko
6.5.1975
Praha, Československo
Karel Němec csfd

Šťastnou cestuKarel a jáRyba na suchuPantáta BezoušekProvdám svou ženuTurbinaTěžký život dobrodruhaPeřejeHvězda z poslední štaceJejí hříchKdybych byl tátouMuž z neznámaOsmnáctiletáU pokladny stál...Ducháček to zařídíDěti na zakázkuArmádní dvojčataBatalionDůvod k rozvoduHlídač č. 47Jarčin profesorKarel Hynek MáchaKrb bez ohněOtec Kondelík a ženich VejvaraRozvod paní EvySrdce na kolejíchŠvanda dudákIrčin románekKomediantská princeznaUlička v rájiVzdušné torpédo 48ŠvadlenkaBezdětnáHrdina jedné nociHrdina jedné noci (německá verze)MaryšaStudentská mámaVdavky Nanynky KulichovyAnita v rájiDokud máš maminkuHrdinný kapitán KorkoránMatka KráčmerkaMazlíčekNezlobte dědečkaPolská krevPozdní májPán na roztrháníDobrý tramp BernášekNa sluneční straněVražda v Ostrovní uliciZatykač Z - 48ŘekaFunebrákPepina RejholcováPísničkářSňatková kancelářTisíc za jednu nocDobrý voják ŠvejkKarel Havlíček BorovskýMiláček pluku


Aktualizace osobnostního profilu Karel Němec: 6.11. 2023 10:30