Josef Novák (1879 - 1942)


Herec, operetní zpěvák a divadelní režisér Josef Novák se narodil v Praze ve Vršovicích. Jeho otec František Novák (1836–19??) byl truhlář, maminka Josefa roz. Holubová (1842–1893) byla v domácnosti, kde se starala o 4 děti. Josef byl jejich nejmladším dítětem.

Za svou skoro 40letou profesionální kariéru vystřídal velkou řadu různých divadelních souborů, ale i kamenných divadel. Začínal okolo roku 1898 v ochotnickém spolku Bozděch, během let 1900 až 1902 působil v několika menších kočovních společností. Pak do roku 1910 hrál u L. Janovského, krátkou dobu se zdržel v Brně a následně přijal angažmá ve společnosti subrety Mařenky Zieglerové.

U Mařenky Zieglerové si vyzkoušel i režii, a byl platným hercem a hlavně zpěvákem v jejim souboru, např. divadelní hra „Hrabě Danilo Danilovič“. Od Mařenky Zieglerové odešel do Švandova divadla na Smíchově, a pak ke Sdružení měst východočeských.

V roce 1914 narukoval do války, kde v Rusku řídil České divadlo při spolku Komenský. Po návratu z 1. sv. války dál pokračoval v divadelní činosti. Jelikož se v té době objevilo více herců stejného jména, začal používat divadelní jmíno Josef Ladislav Novák, často na divadelních plakátech a cedulích jen jako J. L. Novák.


15.6.1879
Praha, Rakousko-Uhersko
24.11.1942
Mladá Vožice, Protektorát Čechy a Morava
Josef Novák csfd

Ať žije nebožtíkBarbora řádíHrdina jedné nociHrdina jedné noci (německá verze)JanaJedna z milionuVýkřik do sibiřské nociAnita v rájiHej-rup!Matka KráčmerkaNa růžích ustlánoPokušení paní AntoniePoslední mužJindra, hraběnka OstrovínováSrdce za písničkuStrýček z AmerikyZatykač Z - 48PísničkářZapadlí vlastenciZlaté ptáčeŠenkýřka „U divoké krásy“Karel Havlíček BorovskýLoupežníkMiláček plukuOsada mladých snůPsohlavciTo neznáte HadimrškuHanka a JindraHorské volání S. O. S.Hříchy láskyPasák holekSvatý VáclavVe dvou se to lépe táhne


Aktualizace osobnostního profilu Josef Novák: 30.10. 2023 17:17