Laszló Vajda (1877 - 1933)


Vajda Laszló, též známý jako Ladislaus Vajda, byl maďarský scénárista, divadelní režisér a dramaturg.

V letech 1927 až 1932 působil v Berlíně a stal se dvorním scénáristou Georga Wilhelma Pabsta. Z tohoto období pochází jeho nejvýznamnější práce - Láska Jeanne Neyové, Pandořina skřínka, Žebrácká opera a Západní fronta 1918. Po nástupu nacistů byly výše jmenované filmy zakázány.

Ladislaus Vajda měl syna, který se jmenoval Ladislao Vajda, který byl též scénáristou a režisérem. Diváci si tyto dva tvůrce často pletou.


17.8.1877
Budapest, Budapest főváros, Budapest főváros, Rakousko-Uhersko
10.3.1933
Berlín, Německá říše
Laszló Vajda csfd

L'AtlantideThe Mistress of AtlantisVládkyně AtlantidyDer LiebesexpreßKamarádiL'Opéra de quat'sousNuits de VeniseŽebrácká operaJen tyLáska a šampaňskéPolizeispionin 77Zwei KrawattenČtyři od pěchotyŽena, jež na tě nikdy nezapomeneBílé pekloDer Günstling von SchönbrunnDer Leutnant Ihrer MajestätL'évadéePandořina skříňkaZemě bez ženŽena, po níž muži prahnouDie Dame in SchwarzRozvod paní IrenyRutschbahnUnmoralDer fesche ErzherzogDie CzardasfürstinLáska Jeanne NeyovéVenus im FrackSchatz, mach' KasseKrálovna otrokůDie LawineMladý MedardusLady VioletteSodoma a GomoraA 111-esA lélekidomárAz aranyszemű hölgyMasamódNévtelen várA tékozló fiúAz AranyemberFehér rózsaLiliomTwist OlivérYamataFaunKároly bakákA senki fiaAz utolsó hajnalFarkas


Aktualizace osobnostního profilu Laszló Vajda: 30.3. 2024 15:48