Ivo Paukert (1931 - 2013)


Režisér Ivo Paukert realizoval v Československé a České televizi desítky zábavných pořadů a jeho jméno je z titulků dobře známé divákům několika generací. Pochází z Prahy, okruh jeho zájmů byl široký, od vážné hudby přes výtvarné umění až po cestování a sportovní aktivity. Vystudoval režii na FAMU (1955), kde také natočil své první krátké filmy. Jako svůj profesní vzor uvádí Federica Felliniho, sám se ale filmové režii nikdy nevěnoval, jeho doménou se stala televizní zábava.

Spolupráce s Waldemarem Matuškou vyvrcholila v několikaletém úspěšném cyklu DOBRÝ VEČER S WALDEMAREM (1970-1974), také další Paukertova práce měla základ v hudbě a písničkových pořadech. Později režíroval také mimořádně úspěšný a dlouhodobě populární soutěžní pořad VIDEOSTOP, který se na televizních obrazovkách udržel patnáct let (1985-2000). V žánru televizních her se Paukert prosadil několika dodnes reprízovanými komediemi (SARDINKY ANEB ŽIVOT JEDNÉ RODINKY, 1986) nebo seriály (PLETKY PANÍ OPERETKY, 1981).

V devadesátých letech našel Ivo Paukert uplatnění v retrospektivních pořadech typu HOVORY H JEŠTĚ PO DVACETI LETECH (1990) nebo V PRAZE BEJVÁVALO BLAZE (1992), tato doba přála také návratům do televizních archívů a nejen z vlastní tvorby pak Paukert realizoval úspěšný cyklus PROČ BYCHOM SE NEBAVILI, KDYŽ NÁM PÁNBŮH ARCHÍV DAL (1997). Několik let režíroval také předávání cen Týtý a nakonec v roce 2000 v rámci tohoto pořadu sám vstoupil do Síně slávy televizní tvorby. Paukertovu práci lemují ale i četné další trofeje, získal například Cenu Českého literárního fondu nebo Cenu FITES. V televizi se jako režisér uplatnil naposledy u talkshow NA KUS ŘEČI (2001) s Miroslavem Donutilem.

Manželkou Ivo Paukerta je od roku 1959 Eva, rozená Zoulová. Mají spolu jednu dceru.


13.4.1931
Praha, Československo
2.4.2013
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Ivo Paukert csfd

Sardinky aneb Život jedné rodinkyOstrov plný písničekTo je ta muzikaJá mám kytky rádMenu á la GrandPražský písničkářMalé dějiny jedné rodinyPletky paní OperetkyVzpomínání na Jiřího SovákaŽofín, ostrov vzpomínek a snůMůj život a mé láskySuzi QuatroZpívá Sarah VaughanDr SwingPocta Jiřímu VoskovcoviVyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2001Deset let Tý TýNa kus řečiVyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2000Vánoce, VánoceVyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1999Vzpomínání Vlastimila BrodskéhoPurpura na plotněSemafor má 40Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1998Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dalSilvestrovské sny Jiřiny BohdalovéEduard HakenFrantišek PláničkaLjuba HermanováMartin RůžekPřípitek Miroslavu HorníčkoviRudolf HrušínskýVladimír RážChvilky s Miroslavem Horníčkem a jeho přáteliGustav NezvalJaroslav FoglarMiloslav StinglMiloš KopeckýRaoul SchránilSlávka BudínováVlasta Průchová


Aktualizace osobnostního profilu Ivo Paukert: 3.4. 2024 08:50