Lexa Jarošín (1903 - 1970)


Lexa Jarošín, vlastním jménem Jaroslav Švec, se narodil 25. května 1903 v Jičíně. Vyučil se holičem, ale díky svému statnému milovnickému zjevu a okouzlujícímu obličeji se uplatnil v několika málo rolích v němém filmu.

Dále hrál různé hlavní milovnické role: inženýra Pavla Hlubinu v LIKÉROVÉ PRINCEZNIČCE (1922) M. J. Krňanského, Jarku v komedii Františka Josefa Leopolda JEJICH SVATEBNÍ NOC (1922), skladatele Dárského v Binovcově melodramatu VYZNAVAČI SLUNCE (1925), inženýra Vaňhu v krátkometrážním snímku OTEC A SYN (1925), revidenta Fráňu Kratinu v M. J. Krňanského filmu PŘÍBĚH JEDNOHO DNE (1926) a opět si zopakoval roli Lexy ve volném pokračování oblíbených IRČINÝCH ROMÁNKŮ IRČA V HNÍZDEČKU (1926). Symbolicky byla tato úloha jeho poslední v němém období.

Nástup zvuku zhatil jeho slibnou kariéru oblíbeného milovníka. A tak, jako řadu jeho kolegů (např. Jan W. Speerger, Jiří Hron, Suzanne Marwille, Jarmila Vacková, Anita Janová, Mary Jansová, Bronislava Livia, Olga Augustová, Máňa Ženíšková a další), ho čekal rychlý sestup.

Ve třicátých letech si zahrál pouze epizodní dvojroli hosta ve „Zlaté studni“ a milence v okně v příběhu podle Ignáta Herrmanna KARIÉRA PAVLA ČAMRDY (1931) režiséra M. J. Krňanského, u kterého je zajímavé to, že v něm debutovala budoucí evropská hvězda Lída Baarová. Lexa u nás již uplatnění nenašel, a tak odjel do Německa.


25.5.1903
Jičín, Rakousko-Uhersko
16.9.1970
Praha, Československo
Lexa Jarošín csfd

Blednoucí romanceKariéra Pavla ČamrdyIrča v hnízdečkuPříběh jednoho dneVyznavači slunceJejich svatební nocLikérová princezničkaIrčin románek I.Irčin románek II.Otec a syn


Aktualizace osobnostního profilu Lexa Jarošín: 30.10. 2023 09:05