Kenneth Griffith (1921 - 2006)


Kenneth Griffiths byl britský herec. Když bylo Kennethovi šest měsíců, jeho rodiče se rozvedli a opustili ho. Adoptovali si ho otcovští prarodiče Emily a Ernest. Jeho opatrovníci byli metodisté a vedli k tomu i Kennetha. Navštěvoval gymnázium Greenhill. Tam se potkal s učitelem anglické literatury Evelynem Wardem, který rozpoznal jeho herecké nadání. Před dokončením studia na gymnáziu ředitel školy navrhl, aby si upustil z příjmení závěrečné „s“. Tehdy už Griffith to přijal.

Griffith se v roce 1939 před vypuknutím 2. světové války dobrovolně hlásil u RAF (královského letectva). Před vojenským výcvikem v Kanadě se vrátil do Tenby, podívat se na své prarodiče. Ale během výcviku chytil spálu a z výcviku byl vyloučen. Později se vrátil k herectví, kde hrál především charakteristické role. V roce 1942 se Griffith vrátil do Londýna a tam byl také vyřazen z RAF.

Mezi čtyřicátými a osmdesátými lety se objevil ve spoustě britských filmech. Zahrál si třeba v britské kriminálce Korunní svědek, v dramatu s Katharine Hepburn, Peterem O'Toolem a mladým Anthony Hopkinsem, nebo třeba v předchůdci slavného velkofilmu Zkáza Titaniku. Griffith se také hodně zajímal o dokumentární filmy. Několik jich dokonce sám zrežíroval. Na závěr jeho kariéry si jí ozdobil britskou romantickou komedii s Hughem Grantem Čtyři svatby a jeden pohřeb. Většinou to byly dokumenty o válkách. Griffithův vedlejší „koníček“ byla politika, o kterou se velmi zajímal.

Griffith byl třikrát rozvedený a s první ženou, Joan Sockovou, měl syna Davida. S druhou ženou Doriou Noarovou měl dceru Evu Griffithovou a s třetí, s Carole Haggarovou, měl Polly, Huwa a Jonathana. V pozdějších letech trpěl Griffith Alzhaimerovou chorobou a to vedlo k jeho odchodu do důchodu. Zemřel v jeho domě v Londýně 25. června 2006 ve věku osmdesáti šesti let. Byl pohřben 4. července 2006. Na jeho žádost byla rakev ozdobena vlajkami Walesu. Byl pohřben na hrobě svých milovaných prarodičů Emily a Ernesta na hřbitově kostela sv. Mikuláše a sv. Teila v Penally.


21.10.1921
Tenby, Velká Británie
25.6.2006
Londýn, England, Velká Británie
Kenneth Griffith csfd

Co s tou Annie Mary?Angličan, který vylezl na kopec (a slezl z hory)Čtyři svatby a jeden pohřebBláznivá dobrodružství Robina HoodaRemembranceBerlin Tunnel 21Mořští vlciDivoké husyProč střílet učiteleJezdci po nebesíchNeutralizátorS*P*Y*SDům v Nightmare ParkuRevengeJana EyrováThe GamblersDecline and Fall... of a BirdwatcherGreat CatherineKoroshiLev v ziměBoboThe WhisperersRotten to the CoreHeavens Above!Jen dva mohou hrátThe Painted SmileWe Joined the NavyPursuers, TheRag DollThe Frightened CityCirkus hrůzyFrancouzštinářkaSnowballSuspectExpresso BongoI'm All Right JackKorunní svědekLibelMuž nahořeThe Two-Headed SpyZkáza TitanicuBratři mezi paragrafyChain of EventsŠťastný JimDítě  a bitevní loďVojínův postupThe PrisonerTrack the Man Down198436 HoursThe StarfishHigh TreasonBlue ScarHelter SkelterBond StreetThe Shop at Sly CornerFame Is the SpurYoung and WillingThe Great Mr. Handel


Aktualizace osobnostního profilu Kenneth Griffith: 23.2. 2024 01:31