Otto Heller (1896 - 1970)


Kameraman Otto Heller se narodil 3. září 1896 v Praze. Absolvoval měšťanku a započal s učením v textilním obchodě. Okouzlilo ho prostředí filmu, utekl z obchodu a stal se uvaděčem v pražském kině Lido – bio a promítačem v kině Lucerna. S fotografickou technikou se seznámil při praxi ve velkém fotozávodě. V období 1. světové války se živil několik měsíců jako promítač polního biografu na italské frontě a záhy pracoval ve vojenských filmových laboratořích ve Vídni. K filmové kameře se poprvé dostal, jako asistent vojenského reportéra, při pohřbu císaře Františka Josefa I. Po válce přijal místo u pražského Pragafilmu, kam ho jako kameramana přijal ředitel Antonín Fencl. Jeho první prací byla reportáž o příjezdu prezidenta T. G. Masaryka do Prahy v roce 1918.

Spolu vyprodukovali oblíbenou veselohru CHYŤTE HO! (1924), drama LUCERNA (1925) podle Aloise Jiráska, komedii ANIČKO, VRAŤ SE! (1926) a další. S Lamačem Heller spolupracoval téměř na všech jeho zvukových filmech (C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK, ON A JEHO SESTRA, TO NEZNÁTE HADIMRŠKU, FUNEBRÁK, KANTOR IDEÁL, LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE, DOBRÝ TRAMP BERNÁŠEK, JINDRA, HRABĚNKA OSTROVÍNOVÁ, NEZLOBTE DĚDEČKA, POLSKÁ KREV, NA TÝ LOUCE ZELENÝ, DŮVOD K ROZVODU nebo DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ). Oba tvůrci s úspěchem natáčeli i v Německu (od roku 1930 často pro Ondra – Lamač film), Holandsku, Belgii, Francii a Anglii.

Heller natáčel i s dalšími předními českými režiséry: s J. S. Kolárem (PŘÍCHOZÍ Z TEMNOT, KŘÍŽ U POTOKA, SVATÝ VÁCLAV), Svatoplukem Innemannem (FALEŠNÁ KOČIČKA, LÁSKY KAČENKY STRNADOVÉ, MILENKY STARÉHO KRIMINÁLNÍKA), Vladimírem Slavínským (ULIČNICE, BARBORA ŘÁDÍ), Martinem Fričem (PÁTER VOJTĚCH, ANTON ŠPELEC, OSTROSTŘELEC, HEJ – RUP!, SVĚT PATŘÍ NÁM, JEDENÁCTÉ PŘIKÁZÁNÍ), Hugo Haasem (DĚVČATA, NEDEJTE SE!, BÍLÁ NEMOC), Gustavem Machatým (KREUTZEROVA SONÁTA), Karlem Antonem (TU TEN KÁMEN) a dalšími.

V Československu se jako kameraman podílel na téměř 70 němých a více jak 40 zvukových filmech. Natáčel rovněž dokumenty a kulturní snímky. Jeho kamera vynikala interiérovou fotografií se skvěle zasvětlenou scénou a uhlazenými portrétními záběry. S Jaroslavem Blažkem a Karlem Deglem patřil ke „Klasikům české filmové kamery“. Vychoval také novou kameramanskou generaci, např. Václava Vícha a Jana Stallicha. Je autorem různých technických zdokonalení a úprav na kamerách.


3.9.1896
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
17.2.1970
Londýn, England, Velká Británie
Otto Heller csfd

BloomfieldCan Hieronymus Merkin Ever Forget Mercy Humppe and Find True Happiness?In Search of GregoryDon't Raise the Bridge, Lower the RiverDuffyNikdy nezapomenu jeho jménoThe Naked RunnerAlfiePohřeb v BerlíněThat Riviera TouchAgent Palmer: Případ IpcressFraškaBezcharakterní ženaThe Curse of the Mummy's TombWest 11What a Crazy WorldLight in the PiazzaTiara TahitiWe Joined the NavyŽivot pro RuthOběťThe Big ShowThe Singer Not the SongAn heiligen WassernThe Rough and the SmoothToo Hot to HandleŠmírákFerry to Hong KongMůj přítel pesBlednoucí romanceHello LondonThe Duke Wore JeansThe Sheriff of Fractured JawThe Silent EnemyA Passionate StrangerManuelaThe Vicious CircleTruth About Women, TheChild in the HouseCircus FriendsWho Done It?Pět lupičů a stará dámaRichard III.His Majesty O'KeefeThe Divided HeartThe Rainbow JacketPeppino e ViolettaThe Square RingPirát ValloThe Man Who Watched Trains Go ByFlesh & BloodI'll Get You for ThisThe Small MiracleThe Woman with No NameGolden ArrowNow BarabbasPiková dámaPoslední dny DolwynuBond StreetNoose


Aktualizace osobnostního profilu Otto Heller: 30.3. 2024 15:16