Ryan Murphy 58 let


Ačkoli svou kariéru započal jako novinář, spisovatel a režisér Ryan Murphy přeřadil svoje zaměření, aby se stal tvůrcem a výkonným producentem seriálu NIP/TUCK (PLASTICKÁ CHIRURGIE S.R.O., 2003-2010), kontroverzního dramatu o dvou plastických chirurzích, kteří často balancují na hraně morálky a dobrého vkusu. Ačkoli Ryan nikdy nesnil o práci televizního producenta, měl v hlavě určitou představu práce ve filmovém průmyslu. Ta se však nikdy netočila kolem seriálu, který bude kritiky milován i nenáviděn pro svou otevřenou sexualitu, pokleslou morálku a explicitní operace. Ještě před Nip/Tuck však Murphy vytvořil krátký seriál POPULAR (1999-2001) a napsal scénář, který prodal Stevenu Spielbergovi. Místo filmařské kariéry se sice zaměřil na práci žurnalisty pro noviny The Miami Herald, tato cesta však nakonec vedla k úspěšné televizní a filmové kariéře, kterou definitivně ztvrdil, když své herecké zkušenosti ze střední školy uplatnil jako tvůrce, režisér a výkonný producent muzikálové komedie GLEE.

Poté, co Murphy opustil svět žurnalistiky, pustil se se svou kamarádkou, televizní producentkou Ginou Matthews, do vytváření své první televizní show s názvem POPULAR. Satirické drama se zaměřilo na dvě středoškolské studentky (Carly Pope a Leslie Bibb), chytrého outsidera a populární roztleskávačku, které jsou z rodinných důvodů nucené spolu vycházet. Ačkoli šlo technicky o drama, Murphy se zaměřil na přestřelenou komedii, která mu dovolovala zdůrazňovat povrchnost lidí. Ačkoli byl POPULAR po dvou letech zrušen, stihnul si najít své diváky a vytvořit kult.

Po zrušení POPULAR Murphy vytvořil pilotní film k seriálu ST. SASS, který měl podobné téma. S humorem pohlížel na dramata na střední škole. Bohužel nebyl vybrán pro seriálové pokračování, a tak Murphy přesedlal k divácky zajímavějšímu tématu, plastické chirugii. K tomu ho dovedla neobvyklá novinářská zkušenost. Ještě v době své novinářské práce psal článek o úskalích plastické chirurgie, a absolvoval pohovor u plastického chirurga, předstírajíc zájem o určitou operaci, aby sesbíral hodnotné informace. Doktor místo toho Murphymu doporučil hned pět různých zákroků a nehezky podkopal jeho sebevědomí. Už jako seriálový tvůrce se tedy rozhodl tenhle nebezpečný svět plastické a estetické chirurgie a vnější krásy, největší posedlosti USA, navštívit.

NIP/TUCK se hned po svém uvedení stal jedním z nejkontroverznějších a nejdiskutovanějších televizních počinů. Seriál, ve kterém Julian McMahon ztvárnil okouzlujícího Christiana Troye, sukničkáře a chirurga bez valné morálky, a Dylan Walsh upjatého Seana McNamaru, pravý Christianův opak, si okamžitě vysloužil bouřlivou kritiku ze strany několika mocných televizních Rad. Především pak Rady rodičovské, která seriál prohlašovala za smetí. Kritici a divácká obec měli ovšem odlišný názor, a tak se z NIP/TUCKU stal nejúspěšnější seriál kabelové televize FX.


30.11.1965
Indianapolis, Indiana, USA
Ryan Murphy csfd

American Horror StoryAmerican Horror StoriesMonstrumV plamenechVidím vásZlá krevZáchranáři L. A.RatchedováAmerican Crime Story


Aktualizace osobnostního profilu Ryan Murphy: 1.11. 2023 04:19