Felix Kühne (1893 - 2024)


Felix Kühne se narodil 1. září 1893 v Praze. Byl velmi blízkým příbuzným (zřejmě bratranec) „Zuřivého reportéra“ Egona Erwina Kische (1885 – 1948). Bohužel o jeho životě a soukromí (stejně jako u řady jeho kolegů) téměř nic nevíme. Nemáme ani přehled a seznam jeho divadelní kariéry (zejména jeho angažmá na divadelních scénách).

Na našem stříbrném plátně se divákům poprvé představil ještě v němém období. Poprvé jako šámes v nedochované komedii Přemysla Pražského MODCHE A REZI (1926). A podruhé jako přísný sovětský komisař Liebersohn ve válečném legionářském dramatu PLUKOVNÍK ŠVEC (1929) režiséra Svatopluka Innemanna s Bedřichem Karenem v titulní úloze.

Po dvou němých postavách byl ve zvukovém filmu jednadvacetkrát v sedmiletém období let 1930 až 1937 obsazen podprůměrnými (Vladimír Slavínský, Václav Binovec, Svatopluk Innemann, Leo Marten, Josef Kodíček, Václav Kubásek), ale také nadprůměrnými (Martin Frič, Karel Lamač, Vladislav Vančura, Gustav Machatý) režiséry i do několika snímků ročně ve výrazných postavách, které bohužel byly svým rozsahem velmi malé (objevovaly se však i v několika snímcích ročně).

Malé role vytvořil ve snímcích C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK (rakouský voják), TONKA ŠIBENICE (lichvář), MILÁČEK PLUKU (záložník), POSLEDNÍ BOHÉM (zpěvák), Brabcův (Vlasta Burian) soused (ON A JEHO SESTRA), OBRÁCENÍ FERDYŠE PIŠTORY (účetní), DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (lékařů), V TOM DOMEČKU POD EMAUZY (přítel hraběte Lubeckého), JSEM DĚVČE S ČERTEM V TĚLE (kamelot), DIAGNOSA X (inspicient), ŽENA, KTERÁ VÍ CO CHCE (diplomat v divadle), ZLATÁ KATEŘINA (zástupce továrny na nedobytné pokladny), PRVNÍ POLÍBENÍ (soudní reportér), OSUDNÁ CHVÍLE (host v baru), KOHO JSEM VČERA LÍBAL? (účetní Novotný), ŠVADLENKA (novinář) atd.


1.9.1893
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
3.4.2024
ghetto Lodž, Německá říše
Felix Kühne csfd

Naši furiantiPoručík Alexander RjepkinŠvadlenkaKoho jsem včera líbal?Osudná chvílePrvní políbeníZlatá KateřinaŽena, která ví, co chceDiagnosa XJsem děvče s čertem v těleV tom domečku pod EmauzyLelíček ve službách Sherlocka HolmeseNačeradec král kibicůDobrý voják ŠvejkMiláček plukuMuži v offsiduObrácení Ferdyše PištoryOn a jeho sestraOn a jeho sestra (německá verze)Poslední bohémTo neznáte HadimrškuTo neznáte Hadimršku (německá verze)C. a k. polní maršálekC. a k. polní maršálek (německá verze)Tonka ŠibeniceTonka ŠibeniceTonka Šibenice (německá verze)Plukovník ŠvecModche a Rezi


Aktualizace osobnostního profilu Felix Kühne: 3.4. 2024 02:58