Heda Marková (1906 - 1960)


Heda Marková se narodila 24. července 1906 v Plzni do umělecké rodiny jako Hedvika Heidrichová. Jejím otcem byl herec a režisér Vladimír Marek (1882 – 1939) a macechou herečka Věra Skalská (1888 až 1958). Na brněnské Státní konzervatoři absolvovala hru na harfu. Přesto se rozhodla pro herectví a od poloviny 20. let se představila v Praze jako členka divadla Uranie, nuselského Tylova divadla, Divadla Vlasty Buriana a kočovných společností A. J. Frýdy a J. E. Sedláčka.

Poprvé se v české kinematografii objevila se svými rodiči jako Máňa Vacková v komedii Přemysla Pražského NEZNÁMÁ KRÁSKA (1922). Po dlouhých třiceti pěti letech se začala až do své smrti ve filmu objevovat pravidelně. Svoji krátkou kariéru ve znárodněném filmu započala jako správcová v detektivce Vladimíra Borského PADĚLEK (1957). V této době mj. spolupracovala i s Československou televizí.

O rok později byla například matkou účetního JUDr. Petra Holečka (Srb Rade Marković) v komedii TŘI PŘÁNÍ (1958) Jána Kadára a Elmara Klose, opatrnou andělíčkářkou v komedii Jiřího Krejčíka podle stejnojmenné divadelní hry Gabriely Zapolské MORÁLKA PANÍ DULSKÉ (1958) se Zdeňkou Baldovou v titulní úloze, pro kterou to byla poslední filmová příležitost před smrtí, a nábožnou babičkou v povídce GLORIE Jiřího Krejčíka s Ladislavem Peškem, Vlastimilem Brodským, Felixem le Breux, Bohoušem Záhorským, Emanem Fialou, Rudolfem Deylem ml. a i Václavem Tréglem z povídkového snímku O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH (1958) režisérů Jiřího Krejčíka, Jaroslava Macha a Miloše Makovce.

A přišel poslední filmovací rok Hedy Markové, v kterém natočila pět filmových titulů. Nejdříve předvedla ženu v černém v koprodukčních československo – sovětských MÁJOVÝCH HVĚZDÁCH (1959) režiséra Stanislava Rostockého za spolupráce režiséra Stanislava Strnada.


24.7.1906
Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko
11.1.1960
Praha, Československo
Heda Marková csfd

Dařbuján a PandrholaMedvěd a strašidlaMstitelMájové hvězdyO medvědu OndřejoviProbuzeníVysoké činžákyZkouška pokračujeBaron KaplanMorálka paní DulskéO věcech nadpřirozenýchPoplach v Kovářské uličceTři přáníKlevetyPadělekČerná ovceNeznámá kráska


Aktualizace osobnostního profilu Heda Marková: 5.4. 2024 10:04