Berta Šíblová-Zuzáková (1888 - 1986)


Berta Šíblová – Zuzáková se narodila jako Berta Schieblová 23. dubna 1888 v Plzni jako jedna ze čtyř dcer plzeňského sládka Karla Schiebla. Už od dětství se zajímala o umění a psala poezii. Nakonec se od roku 1902 jako čtrnáctiletá začala (stejně jako její tři sestry) věnovat herectví u několika kočovných divadelních společností (A. J. Frýda, Jan Hurt, V. J. Suk).

Po ukončení své dráhy z rodinných důvodů už vystupovala jen pohostinsky ve 20. letech ve Švandově divadle a opět ve Vinohradském divadle. Ač byla její herecká kariéra celkem krátká, těšila se široké divácké popularitě jako představitelka mladých i atraktivních dívek a hrdinek, především v konverzačním moderním repertoáru. Využívala svoji dokonalost interpretace a atraktivní svěží půvab.

Představila se například ve hrách „Velikonoce“ (Eleonora), „Zkrocení zlé ženy“ (Kateřina), „Nevěrná“ (Hraběnka Klára), „Aglavaina a Selysetta“ (Selysetta), „Adam, Eva a had“ (Baronka), „Magická komedie“ (Isabela), „Slečnin manžel“ (Lilly), „Na čem záleží“ (Cecílie), „Divadelní kouzla“ atd.

Devět let po odchodu z Vinohrad si Berta Šíblová – Zuzáková zahrála krátce po vzniku samostatné republiky svoji první a jedinou filmovou úlohu. S Josefem Bělským vytvořila ústřední zamilovaný pár Růženky a Jaroslava v komedii Olafa Laruse – Racka NOC NA KARLŠTEJNĚ (1919) volně podle motivů divadelní hry Jaroslava Vrchlického, kterým se v noci na Karlštejně zdá hrůzostrašný sen.


23.4.1888
Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko
12.1.1986
Praha, Československo
Berta Šíblová-Zuzáková csfd

Noc na Karlštejně


Aktualizace osobnostního profilu Berta Šíblová-Zuzáková: 14.12. 2023 05:07