Oliver Hardy (1892 - 1957)


Oliver Norvell Hardy se narodil 18. ledna v Harlemu ve státě Georgia. Jméno Oliver dostal na památku svého otce, který zemřel krátce po jeho narození (když bylo malému Oliverovi pouhých deset měsíců). Hardyho rodiče pocházeli z Anglie a Skotska, jeho otec byl válečným veteránem – za války Severu proti Jihu bojoval na straně jižanských konfederačních vojsk a byl zraněn v bitvě o Antietam 17. září 1862. Po válce pracoval jako spousta dalších poražených jižanů pro železnici Southern Railroad v Georgii, kde jako předák řídil stavbu tratě z Augusta do Madisonu. Zde se seznámil se svou budoucí ženou Emily Norvellovou pocházející z Williamsburgu, kterou si vzal 12. března 1890. Než se Oliver Hardy narodil přesunula se rodina do Harlemu v Georgii.

Ještě jako mladý utekl Oliver z domova a připojil se k divadelní společnosti. Později šel na matčin popud do internátní školy, z té ale později také utekl. Nakonec jeho matka rozpoznala Oliverův vyjímečný pěvecký talent a poslala ho na studia do prominentní hudební školy v Atlantě, ale Oliver ve škole vynechával hudební lekce a místo toho raději zpíval ve variaté. Ze školy byl proto propuštěn a byl poslán do armádní vysoké školy. Odtud později opět zdrhl a z původní představy studia zákona začal následovat sen o kariéře zpěváka.

V roce 1910 začal pracovat jako promítač, prodavač lístků, údržbář a později i jako vedoucí společnosti v Palace Theater, prvním kině v Milledgeville. Tady se Hardy seznámil s prvními filmovými komediemi a rozhodl se specializovat na tento žánr.

Roku 1912 opustil své zaměstnání v Milledgeville a odešel do městečka Jacksonville na Floridě, kde právě rozkvétal filmový průmysl. Tam ale nenašel žádné uplatnění u filmu, jak chtěl, a proto si musel vydělávat na svou obživu pěveckými výstupy.


18.1.1892
Harlem, Georgia, USA
7.8.1957
Severní Hollywood, Los Angeles, California, USA
Oliver Hardy csfd

Laurel a HardyÇa c'est du cinémaCesta k úspěchuLaurel a Hardy zdědili ostrovBojovný muž z KentuckyToreadořiNothing But TroubleVelký třeskAir Raid WardensTaneční mistřiZmatkářiČáry máry nebožtíkKanóniLaurel a Hardy na mořiLaurel a Hardy studujíLaurel a Hardy v cizinecké legiiZenobiaDubové paliceSwiss MissNa divokém západěPick a StarOur RelationsThe Bohemian GirlBonnie ScotlandDěti v zemi hračekHollywood PartyJedeme na HonoluluĎáblův bratr - Laurel a HardyLes carottiersPack Up Your TroublesZwei Ritter ohne Furcht und TadelCalaveras, LosMuragliePardon UsPolitiqueríasPresidiarios, LosSous les verrousCikánská láskaFeu mon oncleNoche de duendesSpuk um Mitternacht, DerTiembla y TitubeaHollywood RevueNo Man's LawStop, Look and ListenThe Gentle CycloneThe Perfect ClownThe Wizard of OzThe Girl in the LimousineFortune's MaskLittle WildcatKing SolomonLottery Man, TheArtists and ModelsCharley's AuntTramps, TheSlaphappyThe Laurel and Hardy ShowPaul Merton's Comic HeroesYou’ll Never Walk Alone


Aktualizace osobnostního profilu Oliver Hardy: 30.10. 2023 16:58