Lamberto Bava 80 let


Lamberto Bava se narodil 3. dubna roku 1944 a byl první ze třetí generace italských filmařů. Jeho dědeček, Eugenio Bava (1886 - 1966), byl kameraman a umělec s efektovou optikou během ranných dní italského němého filmu. Jeho otec, Mario Bava (1914 - 1980), byl legendární kameraman, trikový návrhář, a režisér. Lamberto vstoupil do filmu jako jeho otcův osobní tajemník počínaje filmem PLANET OF THE VAMPIRES z roku 1965. Kousek po kousku získal zkušenosti z otcova směru ve kterém ho udělal pomocným ředitelem pro většinu zbývajících části jeho filmů. On se dokonce podílel na scénáři k filmu SHOCK (1977).

MACABRO nebyl kasovní trhák, jak Lamberto plánoval a následkem toho se vrátil k funkci asistenta režie. V roce 1982 se vrátil ke spolupráci s reřisérem Dariem Argentem, kde spolupracovali na filmu TENEBRE (1982). V roce 1983 byl Lambertovi nabídnuta nová šance natočit film s názvem A BLADE IN THE DARK. Stylově násilný thriller byl rozdělen pouze do tří týdnů natáčení, na těsném rozpočtu a celé natáčení probíhalo v domě přítele producenta. Dále režíroval akční kousek BLASTFIGHTER v roce 1984, které bylo natáčené v Georgii, USA a ihned nato, režíroval THE JAWS jakožto thriller DEVIL FISH (MONSTER SHARK). Sám Lamberto poté nepsal scénáře ani neprodukoval, ale pouze režíroval.

V dalších letech se Lamberto mohl těšit z jeho největšího komerčního úspěchu z filmu DEMONS (DÉMONI) (1985), který byli produkován Dariem Argentem a natočen byl v Západním Berlíně v Německu. Tento mezinárodní kasovní úspěch z Demons ho přiměl k natočení druhého dílu DEMONS 2 (1986), kde se stal zároveň producentem a spolu-scénáristou. Lamberto se vrátil ke 'giallo' thrillerům s filmem DELIRIUM (1987). Ale koncem 80. let, kdy italské kino pomalu skomíralo, se spolu s většinou kolegů obrátil k režírování filmů pro italskou televizi. Jeho dalším režíjním kouskem byl remake filmu jeho otce BLACK SUNDAY, které bylo uváděno pod názvem L.A. MASCHERA DEL DEMONIO (1989).

Od roku 1991 se začal Lamberto věnovat také těm nejmenším a začal natáčet filmy pro děti. Úspěch u těch nejmenších mu přinesla série pohádek o PRINCEZNĚ FANTAGHIRO. Natočil mimo jiné televizní pohádky jako DRAČÍ PRSTEN, SESTŘIČKA A PRINC ZE SNŮ, PRINCEZNA A CHUĎAS, kde si zahrálo i nespočet českých herců. V roce 1999 natočil čtyř dílnou sérii PIRÁTI, která je o dvou bratrech, kteří milovali stejnou ženu. Jeho tvorba pro děti obsahuje velmi temné až mysteriózní prvky, které stále zanechávají pocit, jaký žánr měl kdysi Lamberto rád.


3.4.1944
Řím, Lazio, Itálie
Lamberto Bava csfd

TwinsOmicidio su misuraVite in ostaggioPresagiSyn přízrakuThe TorturerPrincezna a chuďasPrincezna Fantaghiró 5Sestřička a princ ze snůDračí prstenPrincezna Fantaghiró 4Princezna Fantaghiró 3Lidská skládačkaPrincezna Fantaghiró 2Princezna Fantaghiro: Jeskyně Zlaté růžeLa maschera del demonioGhosthouse IIVečeře s upíremFino alla morteHrobkaLe foto di GioiaDémoni 2Morirai a mezzanottePer sempreDémoniNičitelShark: Rosso nell'oceanoLa casa con la scala nel buioMacabroImpero, L'PirátiMrazivé napětíTurno di notteI giochi del diavoloBílý slonSvatyně


Aktualizace osobnostního profilu Lamberto Bava: 5.3. 2024 13:04