Mario Bava (1914 - 1980)


Italský režisér, scénárista a kameraman Mario Bava se narodil 31. července 1914 v Sanremu v Ligurii. Jeho otec Eugenio Bava byl sochař. Proslavil se však spíše díky tvorbě speciálních efektů na fotografiích a také to byl jeden z největších kameramanů italské éry němého filmu. Mario Bava se jako dítě toužil stát malířem. Od svého snu upustil a začal pracovat s otcem ve filmovém byznysu. Začal pracovat jako asistent kameramanů. Asistoval například takové italské kameramanské legendě, jakou byl Massimo Terzano. Zároveň také spolupracoval se svým otcem ve filmovém studiu Instituto Luce, které vlastnil Benito Mussolini, v oddělení pro speciální filmové efekty.

První celovečerní film, který Mario režíroval byl v roce 1958 LE MORTE VIENE DALLO SPAZIO (The Day the Sky Exploded), i když zásluhy za režii tohoto filmu byly připsány Paolu Heuschovi. První díru do světa udělal Bava se svým filmem BLACK SUNDAY v roce 1960. Tento film udivoval kombinací stínů a barev v černobílém podání a udělal hvězdu z herečky Barbary Steel. Další úspěšné filmy na sebe nenechaly dlouho čekat a v roce 1963 Bava do světa vypustil I TRE VOLTI DELLA PAURA (Black Sabbath) (1963) a LA FRUSTA E IL CORPOo (The Whip and the Body) ( 1963). V tomto roce také Mario Bava položil základní kámen italskému giallu filmem LA RAGAZZA CHE SAPEVA TROPPO (The Girl Who Knew Too Much) (1963). V roce 1964 natáčí SEI DONNE PER L'ASSASSINO (Six Women for the Murderer) o vraždách mladých modelek. V roce 1965 nátáčí sci-fi horror TERRORE NELLO SPAZIO (Planet of the Vampires), který byl údajně inspirací k natočení filmu Alien (1979).

V roce 1966 natáčí film OPERAZIONE PAURA (Kill, Baby ... Kill!), který Martin Scorsese označil za Bavovo mistrovské dílo. Film z roku 1971 REAZIONE A CATENA/ BAY OF BLOOD (Twitch of the Death Nerve) je považovaný za vůbec první slasher a byl předlohou pro první dva díly Friday the 13th.

Mario Bava odešel do filmového důchodu v roce 1978 ve věku 63 let. Jeho syn Lamberto Bava mu dělal 14 let asistenta a v roce 1980 začal se svou vlastní režijní kariérou a chrlí do světa kvalitní horrory a thrillery. 25. dubna 1980 mistr horroru Mario Bava umírá na infarkt.


31.7.1914
Sanremo, Liguria, Itálie
25.4.1980
Řím, Lazio, Itálie
Mario Bava csfd

ŠokLa casa dell’esorcismoCani arrabbiatiLisa a ďábelKrvavý BaronKrvavá zátokaQuante volte... quella notteIl rosso segno della folliaOstrov děsuRoy Colt e Winchester JackDiabolikDr. Goldfoot a jeho sexbombyI coltelli del vendicatoreProkletí smrtiRingo del NebraskaPlaneta upírůLa strada per Fort AlamoŠest žen pro vrahaI tre volti della pauraLa frusta e il corpoOko ďáblaGli invasoriHerkules ve středu ZeměL'ultimo dei VikinghiLes Mille et une nuitsEsther and the KingMaska démonaBitva o MarathonCaltiki - il mostro immortaleUpířiUlisseI giochi del diavoloOdysseova dobrodružstvíVariazioni sinfonicheLegenda SinfonicaSanta notteOrecchio, L'Anfiteatro Flavio


Aktualizace osobnostního profilu Mario Bava: 13.3. 2024 09:32