Ladislav Kulhánek (1898 - 1973)


Ladislav Kulhánek se narodil 7. května 1898 ve Strakonicích. Po studiích se živil v letech 1917 – 1921 jako bankovní úředník. Ovšem lákalo ho herectví, které při zaměstnání soukromě studoval u ředitele a herce Stanislava Langera. Od roku 1921 opustil zaměstnání a začal se věnovat umělecké činnosti jako divadelní herec a režisér.

Až do svého odchodu na penzi se ještě mohl umělecky realizovat v Městských divadlech pražských (1950 – 1963). Pohostinsky režíroval i v Divadle bratří Čapků v Teplicích („Uprchlík“). Pro Kulhánka byla charakteristická podlouhlá zvláštně řezaná tvář, vysoké čelo a propracovaný hlasový projev.

Vystoupil ve hrách „Zkáza eskadry“ (Kobza), „Vlci a ovce“ (Berkutov), „Fuente Ovejuna“ (Alonso), „Matka“ (Ředitel továrny), „Macbeth“ (Lennox), „Lucerna“ (Braha), „Sen noci svatojánské“ (Egeus), „Ženeva“ (Tajemník), „Svatá Jana“ (Pán), „Babička“ (Mlynář), „Veliké město pražské“ (Rehla), „Tartuffe“ (Orgon), „Obchodník s deštěm“ (Thomas), „Gazdina roba“ (Baron), „Večer tříkrálový“ (Kapitán), „Vajíčko“ (Strýc) a v dalších.

Před filmovou kamerou debutoval ještě v němé éře ve 20. letech. Filmu se později věnoval s různou intenzitou až do začátku 60. let.


7.5.1898
Strakonice, Čechy, Rakousko-Uhersko
18.4.1973
Praha, Československo
Ladislav Kulhánek csfd

Jarní povětříLidé jako tyO věcech nadpřirozenýchNechte to na mněZ mého životaPsohlavciTajemství krveBylo to v májiTemnoDva ohněRevoluční rok 1848Návrat domůŽelezný dědekPodobiznaČapkovy povídkyVarúj...!Jarní píseňPaličova dceraDruhá směnaDvojí životLáska a lidéVzdušné torpédo 48Román hloupého HonzyBenátská vdovička


Aktualizace osobnostního profilu Ladislav Kulhánek: 7.3. 2024 23:19