Karel Želenský (1865 - 1935)


Karel Želenský se narodil 25. ledna 1865 v Ostrovačicích jako Karel Drápal. I když se vyučil v Brně typografem, opustil roku 1884 poctivé živobytí a stal se hercem řady kočovných divadelních společností, kde získal cenné zkušenosti hlavně jako herec činohry, ale též v operetních úlohách a jako kapelník. Prošel společnostmi ředitelů Choděry, Jelínka, Čížka, F. Pokorného, V. Brauna, J. Faltyse, V. J. Suka, F. Ludvíka, F. Trnky, K. Stockého, celé tři roky u Elišky Zöllnerové a poté i v pražské Pištěkově aréně na Vinohradech.

Věnoval se též samostatnému divadelnímu podnikání, po ředitelování v Lidovém divadle Deklarace na Žižkově (6. září 1917 – 30. září 1919), založil po penzionování z Národního divadla vlastní kočovnou divadelní společnost (1928 – 1929) a následně řídil košické Východoslovenské národní divadlo (1929 – 1930) a vršovické Jiráskovo divadlo (1931). Po celou kariéru hostoval na profesionálních scénách (Kladno) a u ochotníků po celých Čechách.

Největší herecký význam Karla Želenského tkví v Národním divadle, kde se těžko prosazoval. Tvořil na rozhraní doznívajícího romantismu a psychologické analýzy herectví. Díky své vysoké, štíhlé a statné postavě, výrazné tváři, hlavy a očí, tmavým vlasům, ledovému klidu, zálibě v maskách, líčení a dobrému hlasu představoval, milovníky, hrdiny, intrikány a rozeklance: Ivo Ledenič („Ekvinokce“), Ekdal („Divoká kachna“) či císař Zikmund („Žižkova smrt“, „Jan Hus“, „Jan Žižka“, „Jan Roháč“). Zprvu měl promyšlené vnější výrazové postupy a časem dozrával (díky své přirozené inteligenci) až k charakterově odlišným stránkám postavy.

Neblaze proslulé bylo jeho marné soupeření s Eduardem Vojanem. Pocit křivdy, trpkosti a postupné oslabení sluchu ho stále odvážely do pozadí… Na scéně Národního divadla sehrál více jak tři sta rolí. Jako režisér se Želenský soustřeďoval na aranžmá scény a na dialogy, přesto se o inovace nepokoušel („Naši furianti“, „Ďáblice“, „Lucerna“, „Noc na Karlštejně“, „Morálka paní Dulské“, „Peníze“, „Čekanky“ či „Revizor“).


25.1.1865
Ostrovačice, Rakouské císařství
30.11.1935
Zbraslav, Praha, Československo
Karel Želenský csfd

Šílený lékař


Aktualizace osobnostního profilu Karel Želenský: 19.11. 2023 14:50