John Carpenter 76 let


Americký filmový režisér, scenárista, producent, herec a skladatel filmové hudby John Howard Carpenter se narodil 16. ledna 1948 v Carthage, New York a vyrostl v Bowling Green, Kentucky. Chodil na Western Kentucky University, kde byl jeho otec ředitelem hudebního oddělení a později na University of Southern California, kde vyhrál Cenu Akademie za svůj studentský film The Resurrection Of Broncho Billy.

Nicméně jeho reputace je stále velmi dobrá. Jeho dřívější filmy jsou považovány za kultovní a některé z nich se staly předmětem vysoko-rozpočtových remaků. Mnoho filmařů jako np.: Robert Rodriguez, Guillermo Del Toro, Quentin Tarantino nebo Paul Thomas Anderson vyjádřilo svůj obdiv Carpenterovi a jeho práci. John Carpenter je považován za jednoho z nejlepších režisérů moderních hororů, ačkoliv natočil také filmy jiných žánrů. Jeho filmy jsou charakteristické minimalistickým osvětlením, statickou kamerou a charakteristickou syntetizovanou hudbou, kterou si často sám skládá. Sám Carpenter říká, že je ovlivněn Alfredem Hitchcockem, Howardem Hawksen a seriálem THE TWILIGHT ZONE.


16.1.1948
Carthage, New York, USA
John Carpenter csfd

The WardDuchové MarsuUpířiÚtěk z L.A.Městečko prokletýchŠílenstvíBody Bags: Historky z márniceNeviditelný na útěkuOni žijí!Vládce temnotVelké nesnáze v Malé ČíněStarmanChristineVěcÚtěk z New YorkuMlhaElvisHalloweenSomeone's Watching Me!Přepadení 13. okrskuTemná hvězdaJohn Carpenter's Suburban ScreamsMistři hrůzyJohn Carpenter: ChristineJohn Carpenter: Distant DreamJohn Carpenter: Escape from New YorkCaptain VoyeurGorgo Versus GodzillaGorgon, the Space MonsterSorceror from Outer SpaceWarrior and the DemonTerror from SpaceRevenge of the Colossal BeastsHalloween končíŽhářkaHalloween zabíjíHalloweenHalloween IIIHalloween IIStand Alone: The Making of Halloween IIIThe Nightmare Isn't Over: The Making of Halloween II


Aktualizace osobnostního profilu John Carpenter: 18.11. 2023 09:54