Michael Cimino (1939 - 2016)


Tento New Yorský rodák se s největší pravděpodobností narodil 3. února 1939. Datum Ciminova narození je obestřeno tajemstvím, čemuž pomohl sám režisér, když v několika rozhovorech úmyslně uvedl různé datum. Cimino studoval architekturu a divadelní umění na univerzitě Yale, kde získal v roce 1961 vysokoškolský titul.

V roce 1978 zaznamenal Cimino svůj největší úspěch, když natočil drama s Robertem De Nirem a Christopherem Walkenem The Deer Hunter o dělnících, kteří se vyrovnávají s Vietnamskou válkou. Během ní byli totiž zajati a krutě mučeni. Zřejmě každému divákovi uvízla v paměti scéna, ve které jsou zajatci nuceni hrát ruskou ruletu. The Deer Hunter získal devět oscarových nominací a pět z nich se povedlo přetavit ve zlatý úspěch. Christopher Walken si odnesl Oscara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Oceněn byl také střih a zvuk, ale hlavně snímek získal Oscara pro nejlepší film a Cimino si odnesl zlatou sošku i za nejlepší režii. Po Deer Hunterovi se na hollywoodském nebi rozsvítila Ciminova zářivá hvězda, která ovšem zhasla mnohem dříve, než by čekali i Ciminovi největší odpůrci.

S Oscarem v ruce si Cimino mohl za svůj další film zvolit téměř cokoliv. Jeho dalším počinem se stal o dva roky později velice ambiciózní western Heaven's Gate s Krisem Kristorsonem a Christopherem Walkenem. Rozpočet snímku se nakonec vyšplhal na neuvěřitelných 44 miliónů dolarů a vydělal nuzných 3,5 miliónů. Heaven's Gate se tak stal jedním z největších propadáků v hollywoodské historii a Ciminovi se začaly zavírat dveře ke spoustě projektů. Například přišel o již podepsanou smlouvu s televizní stanicí CBS.

Přes výpomoc na scénáři ke snímku The Dogs of War (1981) se dostal k filmu The Pope of Greenwich Village (1984). Jenže během natáčení dostal výpověď a byl vyškrtnut i ze závěrečných titulků. Snad jedinou kladnou věcí na tomto projektu pro Cimina bylo to, že se během natáčení seznámil s Mickeyem Rourkem, se kterým se sešel o rok později na natáčení snímku Year of the Dragon podle scénáře Olivera Stone. I přes jistou kontroverznost vydělal snímek pouhých 18 miliónů.


3.2.1939
New York City, New York, USA
2.7.2016
Los Angeles, California, USA
Michael Cimino csfd

Chacun son cinémaJít za sluncemHodiny zoufalstvíSiciliánRok DrakaNebeská bránaLovec jelenůThunderbolt a LightfootMagnum ForceTichý běhClint Eastwood, poslední legendaMichael CiminoOdvrácená strana Hollywoodu 4Střípky z festivalu v CannesIsabelle Huppertová: Soukromý vzkazThe Fabulous Allan CarrFinal Cut: The Making and Unmaking of Heaven's GateClint Eastwood: The Man From MalpasoKris Kristofferson: His Life and WorkBiographyOscar 2017Mundo VIPDías de cineCinema 3De películaThe 51st Annual Academy AwardsThe South Bank ShowKarussellIl Pianto della statua250.000 Mücken im Pappkarton


Aktualizace osobnostního profilu Michael Cimino: 3.4. 2024 21:58