Lenka Podhajská (1921 - 1946)


Lenka Podhajská se narodila jako Magdalena Podroužková 10. června 1921 v obci Teplýšovice u Benešova. Už jako malá projevovala umělecké a pěvecké vlohy. Tyto vlohy výrazně rozvíjela jako jedna z nejmladších žaček pěvecké školy Bohumily Rosenkrancové. V letech 1937 – 1945 měla profesionální pěveckou kariéru. Vystupovala s několika hudebními orchestry, na koncertech v českých a slovenských lázních (Karlovy Vary, Poděbrady, Mariánské Lázně a další), taktéž na samostatných koncertech, pódiích a sálech, na zájezdových představeních, v zábavných, koncertních a humorných pásmech, revuí, vystoupeních a i poté hostovala na různých divadelních a jiných scénách.

Ve filmu debutovala jako šestnáctiletá v úloze mladičké květinářky Emči Hájové v sociálním dramatu rovněž debutujícího režiséra Ladislava Broma HARMONIKA (1937). Lenka Podhajská zde rovněž měla možnost předvést své výrazné pěvecké sopránové umění, když zpívala dvě písničky „Harmonika" s Ladislavem Peškem a „Milovala jsem jednoho zloděje" s Betty Kysilkovou.

Po boku mladičké Lenky Podhajské se objevili známí a oblíbení divadelní a filmoví herci Jaroslav Vojta a sestra Hermína Vojtová, Ladislav Pešek, Theodor Pištěk, Zdeňka Baldová, Václav Trégl, Jindřich Plachta, Fanda Mrázek, František Kreuzmann, Raoul Schránil, Adina Mandlová, Ferenc Futurista, Ota Motyčka, Jaroslav Marvan, František Filipovský, Ladislav Hemmer, Betty Kysilková, Bedřich Vrbský, Alois Dvorský, Vladimír Hlavatý, Jindřich Láznička, Richard Záhorský, František Černý, Jiří Koldovský, boxer Frank Rose – Růžička, Emanuel Kovařík či Vladimír Smíchovský a též další začínající herečky Věra Petáková a Eva Gerová a další...

O čtyři roky později za války získala Podhajská svoji životní a nejslavnější filmovou příležitost, která z ní načas udělala populární hvězdičku českého filmu, i když byla tou úplně poslední. Podle stejnojmenného romaneta Jakuba Arbese natočil Vladimír Slavínský svůj nelepší film v dosavadní kariéře – ADVOKÁTA CHUDÝCH (1941).


10.6.1921
Teplýšovice, Československo
8.8.1946
Praha, Československo
Lenka Podhajská csfd

Advokát chudýchHarmonika


Aktualizace osobnostního profilu Lenka Podhajská: 1.11. 2023 16:56