Marie Hodrová (1880 - 1952)   † 71 let


Dnes neprávem pozapomenutá herečka Marie Hodrová, prožila zajímavou divadelní kariéru. O její oblibě a popularitě svědčí i to, že v penzi jí často doma  navštěvovali známi herci (L. Pešek, Z. Štěpánek atd.), byla výbornou kuchařkou, a vypravěčkou i proto jí nazývali  "naše máma"

Společně, pak působili u L. Janovského, okolo roku 1906 měl Jan Hodr svou kočovní společnost, která působila hlavně na Moravě. Marie byla velmi platnou součástí manželova souboru, hlavně s hereckým kolegou Janem Čadou tvořili oblíbený herecký pár. V manželově společnosti odehrála zajímavé role, např. titulní role v div. hrách Anděl smrti, Anna Karenina atd.

Po zániku divadelní společnosti svého manžela působila dlouhou dobu v Ostravě, kde nejdřív hrála v divadle v Národním domě v Moravské Ostravě, pak v Národním divadle Moravskoslezkém. Na začátku 30 let. svojí skoro čtyřicetiletou kariéru ukončila a s manželem se natrvalo usadila v Praze.

V té tobě si jí povšiml i film, ale ačkoli na divadelních prknech zářila ve velkých a hlavních rolí, ve filmu ji byli souzeny jen malé epizodky. V rozmezí let 1933- 1950 hrála cca v 25 filmech. První film ve kterém si zahrála, dokonce po boku svého manžela Jana Hodra, byl film Život je pes 1933, kde hrála paní Netušilovou.


27.7.1880
Chrudim, Rakousko-Uhersko
21.5.1952
Praha, Československo
Marie Hodrová csfd

TemnoPytlákova schovanka aneb Šlechetný milionářDaleká cestaNezbedný bakalářPrávě začínámeJarní píseňHost do domuMěstečko na dlaniValentin DobrotivýAdvokát chudýchHotel Modrá hvězdaPřednosta staniceMaskovaná milenkaPacientka Dr. HeglaPoslední PodskalákSrdce v celofánuTulák MacounTřetí zvoněníJarčin profesorŽivot vojenský - život veselýŽivot je pes


Aktualizace osobnostního profilu Marie Hodrová: 25.4. 2024 16:31