Francis Ford Coppola 85 let


Narodil se 7. dubna 1939 v Michiganu v USA. Již od malička zbožňoval kino a divadlo a když se pak rozhodoval pro svou budoucí práci, byla jeho volba jasná - roku 1957 se nechává zapsat na Hofstra College, obor divadelní režie. Tam začíná zkoušet své první krůčky a velmi nevšedním způsobem režíruje klasická díla a posléze dokonce i vlastní hry. Zakrátko si vytváří pověst bouřliváckého génia a talentu. Po třech letech studií je z něj stává bakalář svobodných umění a přechází na filmovou katedru kalifornské UCLA.

Nastávají sedmdesátá léta, která patří k nejúspěšnějším v Coppolově kariéře a ve kterých natáčí několik zcela zásadních děl kinematografie, která ho vynesou až na samotný umělecký Olymp. V roce 1971 se v Holywoodu rozhodli pro zfilmování bestseleru Maria Puza KMOTR a právě Coppola se zdál být producentu Albertu S. Rudymu ideálním režisérem pro tuto látku, jelikož věděl, že jeho rodiče byli původem Italové-přistěhovalci, a že jen on může citlivě přenést Puzovo dílo na filmové plátno. Nutno dodat, že se ani v nejmenším nemýlil. Coppola jeho nabídku přijímá a velmi tvrdohlavě si prosazuje vlastní herecké obsazení.Kmotr slavil obrovský komerční úspěch hlavně zásluhou citlivé Coppolovy režie a hereckému výkonu hlavního představitele Marlona Branda. V oscarovém klání pak dokonce získává hned tři prestižní sošky. Tento snímek vynesl Coppolu na výsluní a díky němu i hodně zbohatnul a stal se mocným investorem-začal nakupovat divadla, radiostanice a různé filmové ateliéry. V roce 1973 si pak plní svůj dávný sen a točí psychologické drama ROZHOVOR, ve kterém vykresluje portrét geniálního mistra v odposlouchávání na dálku a kde v hlavní roli zazářil tehdy velmi populární Gene Hackman.

Coppolova sláva den ode dne stoupá a v roce 1975 dobývá Holywood s dalším kasovním trhákem-s druhou částí úspěšného Kmotra. Tento snímek je mezi pokračováními považován za ojedinělou vyjímku, jelikož kvalitou dokázal předstihnout samotný originál a v oscarovém klání opět silně zabodoval. Poté Coppolovu vznětlivou duši doslova posedne projekt volně pojatý podle mystické povídky Josefa Conrada - Srdce Temnoty a tak se s filmovým štábem ponoří do nitra Filipínských pralesů a natáčí své nejkontroverznější dílo kariéry - APOKALYPSU. Realizační tým apokalypsy provázely nesmírné těžkosti - veškeré pracně postavené kulisy smetl uragán, natáčení se neúnosně protahovalo a původní rozpočet 12 milionů dolarů se vyšplhal až na tehdy astronomických 31 milionů. Přesto všechno Coppola tomuto projektu věřil a během natáčení rozprodal skoro všechen svůj majetek jen aby snímek dokončil, což se mu podařilo a stvořil vskutku mistrovské dílo ojedinělých kvalit - surrealisticky zběsilý a hrůzný pohled na jednu z tváří vietnamské války. Tímto arcidílem Coppola dokázal, že patří mezi absolutní filmařskou elitu.

Jedno nepsané pravidlo říká, že po velkých hodech přichází půst. To se naplno projevilo právě u F.F. Coppoly. Osmdesátá léta se pro něho nesou ve znamení neúspěchu. V první polovině natáčí černobílý příběh o rebelujících mladících - DRAVÉ RYBY a poté vkládá velké naděje do stylizovaného retra - COTTON CLUB, avšak obě dílka potkává finanční neúspěch. Následujícím snímkem PEGGY SUE SE VDÁVÁ sice zaznamenává slušný ohlas publika, avšak období relativního neúspěchu trvá až do začátku 90. let.


7.4.1939
Detroit, Michigan, USA
Francis Ford Coppola csfd

MegalopolisDistant VisionTwixtTetroYouth Without YouthVyvolávač deštěJackDraculaKmotr 1, 2, 3Kmotr IIITucker: Člověk a jeho senZahrady z kamenePeggy Sue se vdáváThe Cotton ClubDravé rybyZtracenciOne from the HeartApokalypsaKmotr IIRozhovorKmotrLidé deštěDivotvorný hrnecTeď už jsi velký chlapecDementia 13StrašeníBellboy and the Playgirls, TheTonight for SureNěbo zovjotFaerie Tale TheatreKmotrDracula - ZrozeníUn matin partout dans le mondeCaptain EOVelký GatsbyGenerál PattonHoří v Paříži?Zakázaný majetek


Aktualizace osobnostního profilu Francis Ford Coppola: 10.11. 2023 06:59