Ferdinand Jarkovský (1888 - 1978)


Ferdinand Jarkovský, vlastním jménem Ferdinand Mejkal, se narodil 23. června 1888 v Praze. Jeho bratrem byl herec, režisér a divadelní ředitel Rudolf Mejkal (1890 – 1979). Po studiu pojistné matematiky se stal pojišťovacím úředníkem. Nechal se však zlákat, stejně jako řada jeho dalších vrstevníků, herectvím. Od roku 1912 hrál u venkovských společnosti a v Praze, kde působil až do konce života. Využil se např. v Revoluční scéně, v Lucerně Karla Hašlera, v Divadle Járy Kohouta, ve Fenclově aréně aj.

Jarkovský byl zdařilým představitelem menších a komických rolí. Byl většinou odkázán na svoji střídmou mimiku a klidnou práci s tělem. Všechny své pocity však musel často vyjadřovat tváří.

Když měl možnost promluvit, tak kladl důraz na hlasitou výslovnost a výraznou polohu hlasu, mj. Rakvář („Nebe na zemi“), Otecko („Nejlepší synové a dcery“), Mukosejev („Svatba s věnem“), Marek („Život lásky a vzdoru“), Pierre („Vlastenci“) a nebo Jáchym („Bezejmenná hvězda“).

V československé kinematografii se Jarkovský poprvé objevil v roce 1931 hned v pěti menších postavách. Režiséři v něm viděli pouhého epizodistu. Nikdy žádnou velkou a větší roli nedostal a hrál pouhé epizodky, ale zato v několika filmech ročně.


23.6.1888
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
17.11.1978
Praha, Československo
Ferdinand Jarkovský csfd

Kam s ním?Anna proletářkaHaškovy povídky ze starého mocnářstvíPlavecký mariášPísnička za grošUsměvavá zemZítra se bude tančit všudeZoceleníBylo to v májiKarhanova partaPastPřiznáníDS-70 nevyjíždíPytlákova schovanka aneb Šlechetný milionářPětistovkaNávrat domůMuzikantČapkovy povídkyMrtvý mezi živýmiMuži bez křídelNadlidéPrávě začínámePrůlomRozina sebranecPočestné paní pardubick銝astnou cestuBarbora HlavsováHost do domuHotel Modrá hvězdaRoztomilý člověkHvězda z poslední štaceKdybych byl tátouTeď zas myU pokladny stál...Bílá vránaDucháček to zařídíTřetí zvoněníAdvokátka VěraArmádní dvojčataRozvod paní EvySrdce na kolejíchTrhaniJedenácté přikázáníPozdní láskaNa růžích ustlánoNezlobte dědečkaU nás v KocourkověDobrý tramp BernášekPobočník Jeho VýsostiRevizorS vyloučením veřejnostiSkřivánčí píseňVražda v Ostrovní uliciAnton Špelec, ostrostřelecKantor IdeálMalostranští mušketýřiPísničkářPřed maturitouSňatková kancelářDobrý voják Švejk


Aktualizace osobnostního profilu Ferdinand Jarkovský: 17.11. 2023 03:43