Milena Velíšková 107 let


Milena Velíšková se narodila v Argentinském hlavním městě Buenos Aires českým rodičům. Její otec byl Ladislav Velíšek a maminka Antonie roz. Stehlíková. Milena měla ještě mladšího bratra Ladislava Velíška, který si zahrál na konci 30. let malé epizodky studentů ve třech filmech.

Do filmu vstoupila při studiu na Českém vysokém učení technickém, kdy zpočátku statovala, aby si přilepšila ke studiu. Později dostala v několika málo filmech i větší role. Od roku 1936 až do roku 1941 tak hrála v necelé třicítce filmů, a jelikož sama v té době byla studentkou, hrála nejčastěji ve filmu studentky. Ze známějších či trošku větších roli zaslouží připomenout studentka Pařízková ve známém studentském filmu Škola základ života (1938), studentka Božka ve filmu Ideál septimy (1938). Její největší rolí byla Lída Kulichová ve filmu Pozor, straší! (1938).

V roce 1941 natočila na dlouhou dobu poslední film, který se jmenoval Gabriela, kde však hrála pouze posluchačku koncertu. Po neuvěřitelných 35 letech, již jako důchodkyně, si zahrála ráznou uklízečku ve filmu Zítra to roztočíme drahoušku! (1976). Stejný režisér, Petr Schulhoff, jí o dva roky později obsadil to role uklízečky v bistru ve filmu Já už budu hodný dědečku! (1978).

Z osobního života Mileny Velíškové je známo, že byla od roku 1943 provdaná za JUDr. Jaroslava Vokurku (1916–19??) Bohužel dnes není znám datum ani místo úmrtí Mileny Velíškové-Vokurkové.


7.12.1916
Buenos Aires, Argentina
Milena Velíšková csfd

„Já už budu hodný, dědečku!“Zítra to roztočíme, drahoušku...!GabrielaPannaProsím, pane profesore!Směry životaDívka v modrémEva tropí hloupostiKdybych byl tátouStudujeme za školouAndula vyhrálaIdeál septimyPozor, straší!Slečna matinkaSvět kde se žebráZborovŠkola základ životaDěvčata, nedejte se!Jarčin profesorKlatovští dragouniKvočnaNaši furiantiPoslíček láskyManželství na úvěrVelbloud uchem jehlyVzdušné torpédo 48Švadlenka


Aktualizace osobnostního profilu Milena Velíšková: 5.11. 2023 10:29