Michael Curtiz (1886 - 1962)


Americký režisér maďarského původu Michael Curtiz se narodil 24. prosince 1886 v Budapešti jako Manó Kertész Kaminer do židovské rodiny. Studoval na budapešťské Akademii krásných umění, kde graduoval v roce 1906. Po ukončení studií odešel do Švédska, kde spolupracoval s takovými režiséry, jako Victor Sjöström a Mauritz Stiller. Jako herec se představil ve filmu dánského režiséra Augusta Bloma ATLANTIS. Poté se vrátil do Maďarska a od roku 1912 se začal věnovat filmové režii. Do roku 1919 natočil přes čtyřicet filmů a poté odjel v době začínající krize maďarského filmu do Vídně, kde pracoval u výrobny Sascha jako scénárista a režisér. Mezi nejznámější filmy rakouského působení patří dva výpravné snímky, SODOM UND GOMORRHA a DER JUNGE MEDARDUS v nichž vystupoval jako herec Karel Lamač. Po krátkém působení v Německu v roce 1926 odcestoval do Spojených států, kde se trvale usadil.

Začátkem 40. let se uvedl zfilmováním románu Jacka Londona THE SEA WOLF s Edwardem G. Robinsonem. Následoval životopisný snímek YANKEE DOODLE DANDY o herci Georgi Cohanovi a špionážní drama CASABLANCA s Humphrey Bogartem a Ingrid Bergmanovou. V roce 1946 natočil další životopisný film, tentokrát o skladateli Cole Porterovi, nazvaný podle jeho nejznámější písně NIGHT AND DAY s Carym Grantem. Na přelomu 40. a 50. let natočil drama FLAMINGO ROAD s Joan Crawfordovou a YOUNG MAN WITH A HORN s Kirkem Douglasem. Následoval životní příběh slavného herce z počátku 30. let STORY OF WILL ROGERS, kterého ztvárnil jeho syn Will Rogers ml., výpravné biblické drama THE EGIPTIAN s Jean Simmonsovou a Victorem Maturem, komedie WE´RE NO ANGELS s Humphrey Bogartem a Peterem Ustinovem. V roce 1959 natočil psychologický western THE HANGMAN s Robertem Taylorem. Začátkem 60. let stačil natočit ještě čtyři snímky, THE ADVENTURES OF HUCKLEBERRY FINN, A BREATH OF SCANDAL se Sophií Lorenovou, FRANCIS OF ASSISI a posledním titulem jeho bohaté filmografie je western THE COMANCHEROS s Johnem Waynem.

Michael Curtiz byl třikrát ženatý. V roce 1918 se oženil s herečkou Lucy Doraine. Manželství skončilo v roce 1923 rozvodem. Následovalo krátké manželství (v letech 1925 -1926) s herečkou Lili Damita a v roce 1928 se oženil s herečkou a scenáristkou Bess Meredyth, se kterou také vyženil syna Johna Meredyth Lucase. Manželství trvalo až do Curtizovi smrti. Zemřel 10. dubna 1962 v Hollywoodu ve věku 74 let. Je pohřben na hřbitově Forest Lawn Memorial Park Cemetery v Glendale (Kalifornie).


24.12.1886
Budapest, Budapest főváros, Budapest főváros, Rakousko-Uhersko
10.4.1962
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Michael Curtiz csfd

ComancherosFrancis of AssisiPřídech skandáluThe Adventures of Huckleberry FinnThe HangmanThe Man in the NetKing CreolePyšný rebelPříběh Helen MorganovéThe Best Things in Life Are FreeThe Scarlet HourThe Vagabond KingNejsme žádní anděléBílé VánoceEgypťan SinuhetThe Boy From OklahomaTrouble Along the WayThe Jazz SingerThe Story of Will RogersForce of ArmsI'll See You in My DreamsJim Thorpe -- All-AmericanBod zlomuBright LeafMladík s trumpetouFlamingo RoadMy Dream Is YoursThe Lady Takes a SailorRomance on the High SeasLife with FatherThe UnsuspectedNight and DayMildred PierceováRoughly SpeakingJaniePassage to MarseilleMission to MoscowThis Is the ArmyCaptains of the CloudsCasablancaYankee Doodle DandyHloubkový bombardérThe Sea WolfCesta do Santa FePán sedmi moříVirginia CityBlackwell's IslandDaughters CourageousDodge CityFour WivesSoukromý život Alžběty a EssexeDobrodružství Robina HoodaFour DaughtersFour's a CrowdGold Is Where You Find ItHříšní anděléKid GalahadMountain JusticePoznamenaná ženaStolen Holiday


Aktualizace osobnostního profilu Michael Curtiz: 30.10. 2023 19:03