Brian De Palma 83 let


Brian De Palma, kontroverzní ikona filmového průmyslu, známá díky filmům jako CARRIE, DRESSED TO KILL, UNTOUCHABLES, SCARFACE a MISSION: IMPOSSIBLE, byl často oslavován jako dědic vlády Alfreda Hitchocka na postu "král napětí". V kariéře, která trvá už pět dekád, se De Palma jako režisér, scénárista a producent, prodral všemi možnými druhy filmů. Od nízkorozpočtových satir až po akční blockbustery.

Jeho kariéra režiséra začala, když vzal 16mm kameru a začal společně se svými přátely točit krátké snímky. Jeden z těchto snímků, WOTAN'S WAKE (1962), vyhrál Rosenthal Foundation jako nejlepší film filmařů, mladší než 25 let. Tím si zasloužil přijetí na Sarah Lawrence College, kterou navštěvoval v letech 1962-64, po absolvování Columbia Univezity. V roce 1964 obdržel magisterský titul a v témže roce začal natáčet dokumetární filmy, ale taky reklamní spoty.

Za další dva roky natočil svůj první uznaný film, THE WEDDING PARTY, který natáčel v New Yorku a vyšel jej na 43.000$. Ve filmu zde debutovali Jill Clayburgh a Robert de Niro. Základ filmu tvořila post-vietnamská politcká éra. Po tomto filmu se načas De Palma pustil do produkce, ale dostal první nabídku k tomu, aby natočil film, který by byl celý financován studiem, GET TO KNOWN YOUR RABBITS však v box-office těžce propadl a De Palma dostal vyhazov. Návrat k nezávisloti započal De Palma tím, že pokryl jako producent natáčení filmu SISTERS, který se posléze stal jeho prvním komerčním úspěchem. Film byl však v jistých směrech hodně smělý a vyvolal vlnu kontroverze. Mnoho znaků, které lze ve filmu spatřit je dnes považováno za jeho typické trademarky. Mnoho lidí vyslovilo názor, že film se hodně podobá Hitchcockovi. On sám se však vždy snažil o to, aby se srovnání s Hitchcockem vyhnul. Jeho dalším filmem se stal PHANTOM OF THE PARADISE (1974), který si vypůjčil námět ze slavného Fantoma opery. Když chtěl tento film dostat na plátna kin, tak byl několika producenty odmítnut, protože snímek byl plný scén, které by cenzorská komise přes sdrce nepřenesla. Štestí se na něj usmálo až v podobě producenta Eda Pressmana, se kterým De Palma produkoval Sisters, a který byl ochoten film produkovat i tento film. Po delší odmlce, ve které se ztratil v nezájmu, se vrátil s velmi podceňovaným filmem OBSESSION. Tento film v box-office silně zabodoval a De Palma si vydobil přezdívku "nový pán napětí". Hudbu k filmu složil dvorní skladatel Alfreda Hitchcocka, Bernard Hermann, který svou práci dokončil měsíc před tím než zemřel.

Svůj opravdový průlom mezi studiovými filmy udělal De Palma filmem CARRIE. Tato adaptace knižního románu Stephena Kinga, se stala jedním z nejúspěšnějších De Palmových filmů vůbec. Společně se zvláštními efekty, De Palmovým split-screenem (dělením obrazu) a pomalou prací s kamerou, se tento film stal novou metou režijní práce. Ve filmu se tehdy objevil v malé roli i John Travolta společně se Sissy Spacekovou v hlavní roli. Film byl natočen za 50 dní s rozpočtem 1,8 milionu dolarů a stal se De Palmovým největším úspěchem jak u kritiků, tak i u publika. Po Carrie následoval film THE FURY, který ale nesplnil ve studiu 20th Century Fox očekávání finančního výdělku a tak byl jeho další plánovaný film The Demolished Man, adaptace sci-fi románu Alfreda Bestera, zrušen. Usoudil, že je čas aby dát na chvíli sbohem krvavým a drahým snímkům, a vrátit se ke svým režijním kořenům.


11.9.1940
Newark, New Jersey, USA
Brian De Palma csfd

DominoVášeňZredigovánoČerná DahliaFemme FataleMise na MarsHadí očiMission: ImpossibleCarlitova cestaKainova výchovaOhňostroj marnostiOběti válkyNeúplatníMafiániDvojníkZjizvená tvářVýstřelOblečen na zabíjeníRodinný filmZuřivostCarriePosedlostFantom rájeGet to Know Your RabbitSestryAhoj, mami!The Wedding PartyGreetingsMurder à la ModThe Responsive EyeBridge That GapBruce Springsteen: Dancing in the DarkFrankie Goes To Hollywood - Relax (Version 3)Bruce Springsteen: The Complete Video Anthology 1978-2000Bruce Springsteen: Video Anthology 1978-1988Dionysus in '69Show Me a Strong Town and I'll Show You a Strong BankJenniferWoton's Wake660124: The Story of an IBM CardIcarusSestry


Aktualizace osobnostního profilu Brian De Palma: 18.11. 2023 12:18