Jarmila Kšírová (1910 - 1983)


Jarmila Kšírová se narodila 29. prosince 1910 v Praze. Jako malá se však s rodiči přestěhovala do Bratislavy. Vystudovala gymnázium, obchodní akademii a začala se věnovat dráze úřednice na berním úřadě. V té době rovněž studovala soukromě zpěv u Josefa Egema na Hudební a dramatické akademii v Bratislavě. Její řádnou studentkou se stala až ve 4. ročníku. Absolvovala ji v roce 1931.

Byla vynikající, slavnou a oblíbenou sopránovou zpěvačkou v operách a operetách. Se svým pěveckým materiálem sklízela úspěchy po celém světě. Její herecký projev spočíval v jisté živelnosti a atraktivnosti se vznešenou krásou.

Její herecké umění však pokulhávalo za jejím pěveckým materiálem. Proto se v českém filmu objevila pouze čtyřikrát. Třikrát ji obsadil režisér Miroslav Cikán a jednou režisér a herec Karel Lamač. Cikán ji nabídl její první roli Karly Zemánkové v komedii BARBORA ŘÁDÍ (1935). O tři roky později ji dal Karel Lamač titulní úlohu paní kněžny v klasickém a oblíbeném dramatu podle spisovatele Aloise Jiráska LUCERNA (1938).

Následující dva roky ji Miroslav Cikán určil hlavní role zpěvaček Marji Marjanovské v hudební komedii VESELÁ BÍDA (1939) a Soni Jansové v další hudební komedii ŠTĚSTÍ PRO DVA (1940). V těchto snímcích uplatnila také své pěvecké schopnosti. Komedie ŠTĚSTÍ PRO DVA byla jejím posledním opusem v českém filmu. Často také vystupovala v rozhlase.


29.12.1910
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
27.11.1983
Berlín, Východní Německo
Jarmila Kšírová csfd

Die SchönsteMazurka láskyRauschende MelodienŠtěstí pro dvaVeselá bídaLucernaBarbora řádí


Aktualizace osobnostního profilu Jarmila Kšírová: 2.11. 2023 14:37