Viktor Socha 120 let


Viktor Socha patřil společně s Václavem Patou k představitelům vesměs jedné role, ve velké většině hrál totiž role číšníků a vrchních. Viktor Socha se narodil na Moravě. jeho otec se jmenoval Josef Socha a maminka Marie.

Z jeho o něco výraznějších číšnických rolí zaslouží vyzdvihnout číšníka, kterého lupič Monoklfredy (Oldřich Nový) provází po bytě, kam se se svou tlupou vloupal a objednal si na účet majitele bytu plno lahůdek, a číšník v podání Viktora Sochy je má obsluhovat, to vše ve filmu Rozpustilá noc (1934).

Další trochu výraznější epizodka číšníka je ta z filmu Osudná chvíle (1935), který rád půjčí ze svého peníze jedné z animírek v baru, aby po chvilce celou částku i s řádným spropitným inkasoval od opilého prokuristy (František Kreuzmann). Naposled si zahrál číšníka ve filmu Neviděli jste Bobíka? (1944).

Z dobových úředních dokumentů se můžeme dozvědět, že Viktor Socha v červenci 1948 z neznámých důvodů uprchl za hranice ČSR a v květnu 1951 na něj bylo podáno trestní oznámení. To vše má za následek, že je dnes datum a místo úmrtí Viktora Sochy neznámé.


9.8.1903
Valtice, Rakousko-Uhersko
Viktor Socha csfd

Neviděli jste Bobíka?Šťastnou cestuMuži nestárnouHotel Modrá hvězdaPreludiumRukavičkaDva týdny štěstíPeřejeBláhové děvčeDěti na zakázkuPanenkaSlečna matinkaSvatební cestaJarčin profesorPíseň drožkářeTři vejce do sklaVýdělečné ženyBarbora řádíCácorkaJedna z milionuStudentská mámaPolská krevRozpustilá nocVolha v plamenech (francouzská verze)


Aktualizace osobnostního profilu Viktor Socha: 30.3. 2024 04:02