Stanley Donen (1924 - 2019)


"Režírování je pro mě něco jako sex: když je to dobré, je to velmi dobré; když je to špatné, je to pořád dobré."

Filmovou kariéru začínal u studia Metro Goldwyn Mayer, a sice jako choreograf a tanečník v BEST FOOD FORWARD (1943) s Lucille Ballovou. Režíroval část muzikálu MODELKA (1944) s Kellym a první přiležitost režírovat celý film přišla se slavnou filmovou adaptací Comdenova-Greenova “námořnického“ muzikálu VE MĚSTĚ (1949) s písněmi Leonarda Bernsteina a spolurežií Gena Kellyho, který si v něm “zařádil“ s Frankem Sinatrou a Julesem Munshinem. Šlo současně o první muzikál natáčený v exteriérech (New York).

S Kellym Donen spolurežíroval také svůj zřejmě nejslavnější film, ZPÍVÁNÍ V DEŠTI (1952) a vedl natáčení klasických záležitostí jako byla KRÁLOVSKÁ SVATBA (1951) se známou scénou, ve které Fred Astaire tančí po stěnách a stropě pokoje; SEDM NEVĚST PRO SEDM BRATRŮ (1954) s Jane Powellovou a Howardem Keelem; FUNNY FACE / USMĚVAVÁ TVÁŘ (1957) s Astairem a Audrey Hepburnovou; romantickou komedii s duem Bergmanová-Grant INDISKRÉTNÍ PŘÍBĚH nebo třeba sportovní muzikál DAMN YANKEES! (1958).

Konec zlaté éry hollywoodského muzikálu znamenal také stop pro Donenovu úspěšnou šňůru. Pokračoval režií rozmanitých projektů, žádným však už nenavázal na svojí ranou produkci. Patří sem hvězdně obsazený komediální thriller ŠARÁDA (1963); komediální satira na faustovské téma OKOUZLENÝ (1967) s Raquel Welchovou a britskými komiky Peterem Cookem a Dudley Moorem, kteří byli rovněž autory scénáře a romance DVA NA CESTĚ (1967), opět s A. Hepburnovou, tentokrát ale po boku s Albertem Finneyem.


13.4.1924
Columbia, South Carolina, USA
21.2.2019
New York City, New York, USA
Stanley Donen csfd

Milostné dopisyZa to může RioSaturn 3Ať žije film!Šťastná dámaMalý princStaircaseDva na cestěOkouzlenýArabeskaŠarádaOnce More, with FeelingSurprise PackageTráva je zelenějšíDamn Yankees!Indiskrétní příběhDejte jim za mě pusuFunny FaceThe Pajama GameIt's Always Fair WeatherKismetDeep in My HeartSedm nevěst pro sedm bratrůGive a Girl a BreakFearless FaganLove Is Better Than EverZpívání v deštiKrálovská svatbaVe městěMěsíční svitThe 58th Annual Academy AwardsSome Interesting Facts About Peter CookBest Foot ForwardThe DirectorsPříběh filmu: OdyseaSodankylä ikuisestiStanley Donen: Prostě to udělejNejlepší hollywoodští režiséřiYou Must Remember This: The Warner Bros. StoryFilmaři proti magnátůmThat's Entertainment!: The Masters Behind the MusicalsWhat a Glorious Feeling: The Making of 'Singin' in the Rain'Sobbin' Women: The Making of 'Seven Brides for Seven Brothers'


Aktualizace osobnostního profilu Stanley Donen: 18.2. 2024 00:46