Richard Donner (1930 - 2021)


Richard Donner, jeden z nejúspěšnějších a nejlepších (co se komerčních filmů táče) režisérů, se narodil v New Yorku. Režii se začal věnovat v osmadvaceti, kdy se začal živit točením nepříliš známých seriálů, kterými se živil celých osmnáct let (plus k tomu natočil ještě několik televizních filmů). Pak, konkrétně v roce 1976, natočil horor Přichází satan! – film, který vydělal ve své době neuvěřitelných šedesát milionů dolarů a stal se jedním z nejlepších hororů všech dob. Donner se okamžitě stal režisérkou hvězdou.

V roce 1987 do kin přišla akční komedie s Melem Gibsonem a Dannym Gloverem Smrtonosná zbraň, z čehož se vyklubal obrovský hit (a dodnes spolu se Skálou a Smrtonosnou pastí asi nejrespektovanější akční dílo všech dob). Rok na to natočil s Billem Murraym komedii Scrooged, pak následovala Smrtonosná zbraň II (1989), po jejímž enormním úspěchu, si Richard dal od celovečeráku na čas pauzu a v roce 1992 se vrátil ve velkém stylu, kdy do kin vrazily hned dva jeho filmy – nejprve třetí (a dle mého názoru nejlepší) pokračování Smrtonosné zbraně a pak malý, ale vydařený snímek Radio Flyer. V roce 1994 spojil počtvrté své síly s Gibsonem a natočil s ním westernovou komedii Maverick. To byla ale bohužel už poslední Donnerovka, která skutečně stála za to. V roce 1995 totiž Donner obsadil Sylvestera Stallonea a Antonia Banderase do akčního filmu Nájemní vrazi, z čehož se vyklubal totální propadák a jeho následující dva velkofilmy s M. Gibsonem v hlavní roli – Spiknutí (1997) a Smrtonosná zbraň IV (1998) se dočkaly ze strany kritiků velmi slabých recenzí a ze strany diváků docela slabých tržeb.

A to není nic proti roku 2003, kdy Donner do kin uvedl svůj zatím poslední film Timeline, který stál kolem osmdesáti milionů a nevydělal jich ani dvacet. Šancí na návrat do první ligy by pro něho mohl být akční snímek 16 Blocks, v čemž hlavní roli ztělesní Bruce Willis, nebo by Donner měl už jít raději do důchodu (věk na to má).


24.4.1930
New York City, New York, USA
5.7.2021
Los Angeles, California, USA
Richard Donner csfd

16 blokůSuperman II: Verze Richarda DonneraProud časuSmrtonosná zbraň 4SpiknutíNájemní vraziMaverickOdvážné příběhyRadio FlyerSmrtonosná zbraň 3Smrtonosná zbraň 2Strašidelné VánoceSmrtonosná zbraňJestřábí ženaRošťáciHračkaInside MovesSuperman IISupermanA Very Special PlacePřichází Satan!A Shadow in the StreetsBronkSarah T.: Portrait of a Teenage AlcoholicLucas TannerSenior YearNightsideTwinkySalt a PepperThe YellowbirdX-15Příběhy ze záhrobíKojakPetrocelliSons and DaughtersThe Six Million Dollar ManV ulicích San FranciscaGhost StoryThe Sixth SenseCade's CountyCannonThe Bold Ones: The New DoctorsBanana Splits Adventure Hour, TheIt's About TimeThe Felony SquadUprchlíkAgent Smart


Aktualizace osobnostního profilu Richard Donner: 30.10. 2023 16:16