Robert Sedláček 50 let


Robert Sedláček se narodil 7. června 1973 ve Zlíně. Po vychození průmyslovky se neúspěšně pokoušel studovat vysokou školu /pedagogika/ a nastoupil do několika dělnických profesí /námezdní dělník, poté mistr výroby pracovních koleček/. Po této zkušenosti v divoké porevoluční době nastoupil jako redaktor a moderátor první soukromé televize v Československu Zlín TV. Následně přešel jako krajský zpravodaj do České televize a opakovaně se pokoušel hlásit na FAMU, což se mu nakonec povedlo. Vystudoval katedru dokumentární tvorby, které se posléze věnoval.

V roce 2006 debutoval hraným filmem Pravidla lži, kterému jako předobraz posloužil jeho vlastní dokument Dlouhá kocovina /2003/ pozorující komunitu drogově závislých lidí snažících se vymanit odloučeností od společnosti a prací na vzdáleném statku. Získal si jím pochvalu kritiků, avšak ne náklonnost diváků, což je jev, který Roberta Sedláčka provází při většině jeho hrané tvorby. Dalším filmem se v roce 2009 stala komedie Muži v říji, která vzdávala hold vesnickému prostředí avšak výrazně jinak, než to například dělají komedie Zdeňka Trošky.

Po odmítnutí jeho scénáře o politikovi Jiřím Čunkovi, který se měl nést v žánru u nás nepříliš známého dokudramatu, natočil svérázný film Největší z Čechů /2010/ o režisérovi, jemuž se nepovedlo zrealizovat film o politikovi a tak je nucen vzít zavděk natáčením propagačního filmu o rekordmanech. Zde se již Robert Sedláček plně dostává na pole čistě autorského filmu, neboť je v něm patrno velké množství silně autobiografických rysů. V roce 2011 potom představil hned dva snímky, tím prvním byl na podzim celovečerní film Rodina je základ státu o otci rodiny, který jako úspěšný manažer a vysoce postavený člen firmy zanechal svým podpisem stopu pod mnoha finančními podvody a je proto stíhán. Řeší otázku viny a přiznání před rodinou, která je u nejcennější.

Druhým je televizní snímek Sráči, který by se dal považovat za "Prohnilé počesku" Tato ironicky laděná "gangsterka"podle scénáře Zdeňka Zapletala odehrávající se v Třinci a pojednávající o místních poměrech opět diváka přivádí k zamyšlení nad současnou českou společností. Na počátku roku 2013 uvedla Česká televize jeho další televizní snímek podle scénáře Zdeňka Zapletala Ženy, které nenávidí muže vyprávějící příběh rozvedeného policisty, který je na stopě vražedkyni nevěrných mužů.


7.6.1973
Gottwaldov, Československo
Robert Sedláček csfd

PromlčenoŘekni to psemJan PalachPálavaDědictví aneb Kurva se neříkáŽeny, které nenávidí mužeRodina je základ státuSráčiNejvětší z ČechůMuži v říjiPravidla lžiSeverBohémaŽivot a doba soudce A. K.České stoletíTouha po věčnostiSlovenská čítankaSoud nad českou cestouSkotská čítanka: Don't worry, be scottishAbsolventský ročník 2013Celnice: Rodina byla základ státu24Heydrich - konečné řešeníInventura FebiaMinistrČeská paměťV hlavní roli Gustáv HusákŠtíty království českéhoMiloš Zeman - nekrolog politika a oslava VysočinyPříběhy domů13. komnata


Aktualizace osobnostního profilu Robert Sedláček: 4.3. 2024 20:16