Oldřich Musil (1921 - 1983)


Oldřich Musil pocházel z Plzně, v době okupace v Praze absolvoval studium na dramatickém oddělení Státní konzervatoře (1944), po válce si pak ještě doplnil vzdělání na DAMU (1948). Ještě v době studií hrál v Divadle 5. května a v Alhambře v Ex-Disku. Po dokončení studií nastoupil do Státního divadla v Ostravě (1948-1952), v letech 1952-1983 pak hrál v Divadle na Vinohradech. Již od svých začátků inklinoval k charakterním rolím, uplatnil se v rolích komediálních i tragických, ve svém herectví využíval svého mohutného zjevu s výrazným hlasem. Z jeho rolí je na místě vyzvednou účast v shakespearovských hrách (Mnoho povyku pro nic, Večer tříkrálový, Veselé paničky windsorské).

Další uplatnění nalezl Oldřich Musil také v rozhlase, kde účinkoval v rozhlasových hrách, zaznamenaných také na zvukových nosičích. Často pracoval také pro dabing, účinkoval v zahraničních filmech pro děti a mládež, jeho hlas jsme mohli slyšet také v britském komediálním seriálu Randall a Hopkirk. Kromě výše uvedených aktivit jevil Musil také výtvarné nadání a celý život se věnoval malování.

Oldřich Musil zemřel v Brandýse nad Labem 12. května 1983 ve věku 62 let.


23.3.1921
Plzeň, Československo
12.5.1983
Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Československo
Oldřich Musil csfd

1. Máj v Národním divadle roku 1898Zelená vlnaOrfeus v podsvětíPohoří královny MaudScapinova šibalstvíVzorná tchyněŽebravý studentDrsná PlaninaMartinec a ti druzíMedaile za všední dnyVysokofrekvenční píšťalySmuteční hudba za padlé hrdinyO třech bratříchFalstaffSarajevský atentátBertillón 166Generál chudýchJáchyme, hoď ho do stroje!Krajkový šátekOhnivý májPrincezna TurandotSoudruziTři chlapi na cestáchVolání o pomocCo dělatLev je v ulicíchMorčataNikdo mi nic nepovíPohádka o drakoviSovaJeden za všechnyMadame Sans-GéneOtcové a dětiPramenyVražda v hotelu ExcelsiorPinocchiova dobrodružství II.Už zase skáču přes kalužeZa ranních červánků„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“Honza a zázračná fazoleZabil jsem Einsteina, pánové...Lev a jeho brýleKdyž má svátek DominikaPinocchiova dobrodružstvíStříbrná mošničkaTill EulenspiegelVltava 12°Dáma na kolejíchRomance pro křídlovkuU telefonu MartinUkradená vzducholoďVražda v ulici de LourcinePolka jede do světaStrašná ženaTrh v Richmondu aneb Hrajeme MarthuVolejte MartinaNapravení Jima ValentinaPrvní den mého synaJedničky má papoušekMůj přítel štvanec


Aktualizace osobnostního profilu Oldřich Musil: 30.10. 2023 21:33