Nora Ephron (1941 - 2012)


Novinářka, scénaristka a především režisérka romantických komedií – Nora Ephron se narodila 19. května 1941 v New Yorku, konkrétně v Brooklynu jako nejstarší ze čtyř dcer. Její rodiče Henry a Phoebe Ephronovi byli úspěšnými scénaristy a napsali scénář například k filmu Žena, která všechno ví, psali také divadelní hry. Na začátku 60. let N. Ephron úspěšně absolvovala studia univerzity Wellesley College.

V roce 1992 debutovala jako režisérka nepříliš divácky ani kriticky úspěšnou romantickou komedií TO JE MŮJ ŽIVOT. Nenechala se však odradit a udělala dobře, neboť její druhý film – SAMOTÁŘ V SEATTLU (nominace na cenu BAFTA a Oscara za scénář) s Meg Ryan a Tomem Hanksem se stal diváckým hitem. V následujících třech letech Nora natočila spíše průměrné romantické komedie – BLÁZNI A POLOBLÁZNI (1994) v hlavní roli se Stevem Martinem a dále pak „romantiku“ s nádechem fantasy - MICHAEL s Johnem Travoltou, Williamem Hurtem a Andie MacDowell. Ovšem její další film LÁSKA PŘES INTERNET (1998), je podle mnohých vůbec nejlepší romantickou komedií 90. let. Příběh s tehdy poměrně originální zápletkou dovedli k dokonalosti hlavně hlavní protagonisté Meg Ryan jako majitelka malého dětského knihkupectví a Tom Hanks jako Joe Fox, spolumajitel velkého řetězového knihkupectví. Ke všem jmenovaným filmům si Nora napsala také vlastní scénáře. Bohužel, po tomto filmu následovaly ŠŤASTNÁ ČÍSLA (2000), právě tento film je podle mnohých označován jako její nejhorší, zároveň je to její první romantická komedie, kterou nenatočila podle vlastního scénáře. Nezachránili to ani herecké výkony Johna Travolty a Lisy Kudrow. Po tomto nevydařeném projektu, si Nora dala pauzu pět let, aby se v roce 2005 vrátila romantickou komedií s Willem Ferrellem a Nicole Kidman – MOJE KRÁSNÁ ČARODĚJKA (dle vlastního scénáře), snímek, který vycházel z amerického seriálu ze 70. let, toho hlavně evropskému publiku, ale i části amerického publika příliš neřekl, neboť většina gegů a hlavně celý příběh je postaven na tom, že znáte původní seriál.

Kromě výše jmenovaných filmů napsala scénáře i ke COOKIE (1989), v hlavní roli Jack Nicholson a Meryl Streep v režii Susan Seidelman. Dále pak ZAVĚSTE, PROSÍM (2000) v režii Diane Keaton. Jako herečku jsme ji mohli vidět či spíše zahlédnout v ZLOČINECH A POKLESCÍCH (1989) a MANŽELÉ A MANŽELKY (1992), oba snímky režíroval Woody Allen. A Nora si v nich zahrála malé roličky.

Nora byla třikrát vdaná poprvé za Dana Greenburga, podruhé za Carla Bernsteina, což byl jeden z novinářů, kteří odhalili v 60. letech aféru Watergate a potřetí za scénaristu Nicholaseho Pileggiho, který napsal scénář například k filmu Mafiáni (1990). Z druhého manželství má syny Jacoba a Maxe. V současné době bydlí v Manhattanu.


19.5.1941
New York City, New York, USA
26.6.2012
New York City, New York, USA
Nora Ephron csfd

Julie a JuliaMoje krásná čarodějkaZavěste, prosímLáska přes internetMichaelBlázni a poloblázniSamotář v SeattluTo je můj životMoje modré nebeCookieKdyž Harry potkal SallyHořkostSilkwoodováDokonalí gentlemaniAdam's RibŠťastná číslaManželé a manželkyZločiny a pokleskyNora Ephron: Všechno je námětReel Herstory: The Real Story of Reel WomenSmiling Through the ApocalypseDavid Geffen: Král HollywooduDreams on SpecTreasures Untold: The Making of Disney's 'The Little Mermaid'AFI Tribute to Meryl StreepFilmové žánryNew York at the MoviesHow Harry Met Sally...Making of 'Hanging Up', TheThe DirectorsThe Good, the Bad & the BeautifulIntimate PortraitHollywood Insider85. Annual Academy AwardsAFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike NicholsReal Time with Bill MaherAFI Life Achievement Award: A Tribute to Tom HanksThis WeekWhere's Elvis This Week?Charlie Rose


Aktualizace osobnostního profilu Nora Ephron: 20.11. 2023 04:24