Marie Přikrylová (1894 - 1968)


Ryze filmová herečka Marie Přikrylová, se narodila v Českých Budějovicích dne 21. dubna 1894. Narodila se jako Marie Korecová do rodiny obuvníka Jiřího Korece a jeho ženy Marie, měla ještě dva bratry.

Manželství s Aloisem Hetzlem bylo rozvedeno a Marie se znovu provdala za Bohumila Přikryla, což byl překladatel a ředitel nakladatelství Čin. Za druhé sv. války prokázala své vlastenecké cítění. Když byl její manžel Bohumil Přikryl zatčen v roce 1939 gestapem a odvlečen do koncentračního tábora, tak se aktivně účastnila se synem odbojové činnosti proti nacistickým okupantům.

Jak se dostala k filmu není známo, ale v letech 1936 až 1943 si zahrála epizodky a občas i o trochu větší role v cca. 20 filmech. Po prvé si zahrála v roce 1936 ve filmu Velbloud uchem jehly, kde dostala epizodku členky společenského klubu.

V roce 1937 již hrála v sedmi filmech, ve filmu Žena pod křížem to byla epizodka pí. Lažanské, ve Vdovičce spadlé z nebe hrála epizodku Zuzky Severýnové, ve filmu Jan Výrava to byla vesničanka a ve filmu Děvčátko z venkova si zahrála o něco vetší roli, manželku domovníka Novotného. Ve filmu Batalion si zahrála roztomilou postavu majitelky módního závodu, v Advokátce Věře dostala epizodku hosta u pí. Donátové a ve filmu Rozvod paní Evy to byla elegantní paní na večírku.


21.4.1894
České Budějovice, Rakousko-Uhersko
25.5.1968
Praha, Československo
Marie Přikrylová csfd

Čtrnáctý u stoluMinulost Jany KosinovéLízino štěstíOsmnáctiletáZlatý člověkAndula vyhrálaCo se šeptáSlečna matinkaSvatební cestaVčera neděle bylaŠkola základ životaAdvokátka VěraBatalionDěvčátko z venkovaJan VýravaMravnost nade všeRozvod paní EvyVdovička spadlá s nebeŽena pod křížemVelbloud uchem jehlyŠvadlenkaPět strýců


Aktualizace osobnostního profilu Marie Přikrylová: 31.10. 2023 06:53