Jiřina Sedláčková (1914 - 2002)


Jiřina Sedláčková se narodila 14. dubna 1914 (některé prameny uvádějí datum 13. dubna) v obci Přestavlky u Benešova. Do uměleckého světa se dostala díky práci manekýnky (ale herectví mladé děvče zatím na chuť nepřišlo). Při tomto povolání si ji všiml režisér Karel Lamač a svěřil ji menší úlohu temperamentní dcery barona Kurta Bertranda (Jaroslav Marvan) Helenky v komedii DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ (1938). V tomto filmu však Sedláčková vystupovala pod provdaným jménem Jiřina Šternová.

Fotogenická tvář Jiřiny Sedláčkové způsobila, že ještě tentýž rok, co debutovala na filmovém plátně, vytvořila ještě pět filmových rolí blondýnky dávající almužnu v Cikánově komedii SVĚT, KDE SE ŽEBRÁ (1938), mladé manekýnky v módním závodě Rafaela Klučiny (Jindřich Plachta) ve Slavínského komedii s oblíbenou Věrou Ferbasovou SLEČNA MATINKA (1938), Vlasty Douchové v melodramatu UMLČENÉ RTY (1938) Karla Špeliny, Máni Vyskočilové v komedii MANŽELKA NĚCO TUŠÍ (1938) a neteře Věry v IDEÁLU SEPTIMY (1938) Václava Kubáska.

I následující rok na Jiřinu Sedláčkovou čekalo pět menších i větších filmových úloh. Filmovým divákům se představila jako Máňa Dostálová v Kubáskových ŽENY U BENZINU (1939), modistka Vondráková v TULÁKOVI MACOUNOVI (1939) Ladislava Broma, květinářka Tekla Jedličková v Pištěkově komedii DĚVČE Z PŘEDMĚSTÍ ANEBO VŠECKO PŘIJDE NA JEVO (1939), Phoebe Tudorové v Bromově BÍLÉ JACHTĚ VE SPLITU (1939).

Rok 1939 Sedláčkové hlavně přinesl nejvýznamnější a rovněž největší úlohu rozšafné a krásné Elišky Záhorské, která „vyzraje“ nad svou matkou (Marta Májová) a vezme si Michala Nora (Oldřich Nový), jež se musel vydávat za anglického hraběte ve Fričově crazy komedii EVA TROPÍ HLOUPOSTI (1939). V tomto filmu fenomenálně excelovala v komediální úloze potřeštěné Evy Norové zejména herečka Nataša Gollová.


14.4.1914
Přestavlky, Rakousko-Uhersko
12.4.2002
Kamenice, Praha-východ, Středočeský kraj, Česko
Jiřina Sedláčková csfd

Valentin DobrotivýBílá jachta ve SplituDěvče z předměstí anebo Všecko příjde najevoEva tropí hloupostiTulák MacounŽeny u benzinuDucháček to zařídíIdeál septimyManželka něco tušíSlečna matinkaSvět kde se žebráUmlčené rty


Aktualizace osobnostního profilu Jiřina Sedláčková: 30.10. 2023 18:57