Victor Fleming (1883 - 1949)


„Ze všech mužů, které jsem znala, byl toto muž.“ Clara Bow

Fleming se brzy zařadil mezi schopné kameramany, pracoval s Dwanem a D. W. Griffithem. Byl jedním z kameramanů slavného Griffithova spektáklu INTOLERANCE (1916). Začínal u němých filmů, natočil řadu akčních snímků s Douglasem Fairbanksem seniorem, včetně jeho prvních u United Artists, točil dále různé westerny a díky svému celkovému projevu a lásce k sportu se stal známý jako “mužský režisér”. Osvědčil se ovšem také jako zdatný režisér žen. Pod jeho vedením získaly Oskary Vivien Leighová (Nejlepší herečka v hlavní roli) a Hattie McDanielová (za vedlejší roli). Ingrid Bergmanová byla na Oskara nominována a s ní i dalších osm herců, kteří se objevili v jeho filmech (Oskara získali také Emil Jannings se Spencerem Tracym).

Svůj první film režíroval v roce 1919, jeho prvním režisérským hitem byl však až vlivný western THE VIRGINIAN (1929) s lakonickým Gary Cooperem a zlotřilým Walterem Houstonem (z Coopera udělal film hvězdu, s Flemingem zůstali přáteli až do konce života). Film je dodnes považován za jeden z žánrových milníků, podobně jako pozdější Přepadení (1939) Johna Forda. V roce 1932 Fleming vstoupil do služeb MGM a režíroval několik nejproslulejších filmů tohoto studia: RED DUST (1932), BOMBSHELL (1933) a RECKLESS (1935), které byly výkladní skříní pro tehdejší “sexbombu” Jean Harlow a uvedly Clarka Gablea (Red Dust) mezi hvězdy, zatímco rodinné snímky OSTROV POKLADŮ (1934) a STATEČNÍ KAPITÁNI (1937) s řadou tehdejších mužských hereckých špiček přenesly na plátna něco z ducha chlapeckých dobrodružných příběhů.

Jeho dvě nejslavnější díla se zrodila v jednom roce: 1939, kdy těsně po sobě natočil muzikál ČARODĚJ ZE ZEMĚ OZ a JIH PROTI SEVERU. Jejich sláva předběhla pověst jeho samotného. Oba to byly v podstatě projekty řízené producentem a v obou případech Fleming během natáčení nahradil původního režiséra, mj. aby vyřešil různé produkční problémy. Měl pověst neústupného šéfa a chytrého tvůrce a obou nelehkých úkolů se zhostil vpravdě mistrně. Na těchto dnes již klasikách si udělal také jméno (nahradil Richarda Thorpa v “Čarodějovi” poté, co se zde mihnul i George Cukor, který výrazně ovlivnil vizáž hlavních postav a shodou okolností to byl právě Cukor, kterého Fleming vystřídal v režii “Jihu” ). Žádný režisér nedosáhl podobného úspěchu po dalších více než 50 let - až v roce 1993 přichází Spielberg, mimochodem velký Flemingův obdivovatel, s Jurským parkem a Schindlerovým seznamem.


23.2.1883
Pasadena, California, USA
6.1.1949
Cottonwood, Arizona, USA
Victor Fleming csfd

Johanka z ArcuDobrodružstvíA Guy Named JoePláň TortillaDr. Jekyll a pan HydeThey Dare Not LoveJih proti SeveruČaroděj ze země OzPilot č. 7The Great WaltzDobrá zeměStateční kapitániRecklessThe Farmer Takes a WifeOstrov pokladůBombshellBílá sestraRed DustThe Wet ParadeCommon ClayKavalíři smrtiThe VirginianVolání vlkůProcitnutíTřikrát svatbaHulaThe Rough RidersVelké pokáníMantrapThe Blind GoddessA Son of His FatherDobrodružstvíLord JimĎáblův nákladPřízeň bohůZa zdmi civilizaceDo posledního mužePravý mužTajemství východuVolání kaňonuAnna AscendsRed Hot RomanceMama's AffairWoman's PlaceHrdina smutné postavyFairbanks blázníFord Star JubileeAround the World in 80 Minutes with Douglas FairbanksJeho veličenstvo FairbanksDown to EarthReaching for the MoonWild and WoollyAmerican AristocracyAmericano, The


Aktualizace osobnostního profilu Victor Fleming: 4.11. 2023 17:42