Míla Svoboda (1902 - 1988)


Míla Svoboda se narodil jako Miloslav Svoboda 25. září 1902 v Praze. Začínal jako herec operetních kočovných a venkovských divadelních společností (1916 – 1924), př. u ředitelů A. Frýdové, B. Klečkové, J. Drobného, Josefa Burdy a nebo ve Východočeské společnosti. Navrátil se do rodné Prahy a v letech 1924 – 1942 vystupoval na operetních scénách Arény na Smíchově, nuselského Tylova divadla, Nového divadla, smíchovského Švandova divadla, Stálého divadla v Unitarii a nebo Kotvy.

Z činoherních rolí si připomeňme Mitara Periče („Uzel“), Antonína Hromského („Únos Sabinek“), Sachera – Masocha („Život lásky a vzdoru“), Spěcha („Dvé šlechticů veronských“), Antropa („Módní obchod“), Klunkeho („Vlastenci“), Z. J. Naumoviče („Ivan Budancev“), Jerasta Gromilova („Talenty a ctitelé“), Silného muže („Příliš štědrý večer“), Davida („Soupeři v lásce“), Alberiga („Učitel tance“) nebo Knížete Belzebuba („Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert“). Od začátku 30. let se také začal objevovat ve filmu.

Své první epizodky vtělil do snímků TO NEZNÁTE HADIMRŠKU (prodavač u Zlatníka), ZE SOBOTY NA NEDĚLI (opilec v kavárně), LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE (královský dvořan), EXEKUTOR V KABARETU (zpěvák v kabaretu), LOJZIČKA (inženýr chemie Jindra Čermák), IDEÁL SEPTIMY (herec v operetě), KLAPZUBOVA XI. (syn Bivoj Novák), TULÁK MACOUN (apač Herda), PANÍ KAČKA ZASAHUJE… (řezníkův syn Josef), ŽIVOT JE KRÁSNÝ (číšník v kavárně), POSLEDNÍ PODSKALÁK (host ve vinárně), POZNEJ SVÉHO MUŽE (spolužák), DVA TÝDNY ŠTĚSTÍ (fotoreportér Víšek) apod.

Dobu okupace dokončil v letech 1941 – 1944 ještě snímky PŘEDNOSTA STANICE (posunovač), HOST DO DOMU (číšník Karel Kopecký), ŠŤASTNOU CESTU (druhý pomocný režisér) a SKALNÍ PLEMENO (lamač). Po dlouhých dvaceti letech se na plátno vrátil jako penzista (a pod rodným jménem Miloslav Svoboda) do filmových ateliérů ještě v menších epizodkách.


25.9.1902
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
31.8.1988
Praha, Československo
Míla Svoboda csfd

Hodinářova svatební cesta korálovým mořemAdéla ještě nevečeřelaSázka na třináctkuNáš dědek JosefMěsto nic nevíHvězda padá vzhůruHrochJakou barvu má láskaHlídačKolonie LanfieriPanenství a kriminálDáma na kolejíchZnamení RakaObžalovanýSkalní plemenoŠťastnou cestuHost do domuPřednosta staniceDva týdny štěstíPoslední PodskalákPoznej svého mužeŽivot je krásnýPaní Kačka zasahuje...Tulák MacounIdeál septimyLojzičkaExekutor v kabaretuLelíček ve službách Sherlocka HolmeseTo neznáte HadimrškuTo neznáte Hadimršku (německá verze)Ze soboty na neděli


Aktualizace osobnostního profilu Míla Svoboda: 9.4. 2024 23:39