Arnold Reimann (1883 - 1944)   † 61 let


Arnold Reimann se narodil 23. března 1883 v Praze. Vystudoval, ale záhy ho plně upoutalo filmové umění. Po Václavu Pštrosovi byl od začátku 20. let provozovatelem biografu Konvikt (do roku 1933). Zároveň úspěšně působil jako dirigent pražského jazzového orchestru.

Firma vyprodukovala tři krátkometrážní hrané snímky OPERATÉŘI (1921) režiséra Josefa Rudolfa Ziky, DVANÁCT ZA DVANÁCT NA VÁCLAVSKÉM NÁMĚSTÍ Č. 15 (1922) a KDYŽ SRDCE PROMLUVÍ (1923) režiséra Novotného. Všechny snímky vyrobené touto společností se nedochovaly. Kromě názvu a několika tvůrců o nich již dnes nic nevíme. Často ani určení výrobního roku nebylo snadnou záležitostí. V roce 1923 Reimann a Zika firmu Raf Film zrušili.

V letech 1933 – 1938 se Reimann stal vedoucím výpravy v nových filmových ateliérech na Barrandově. Byl architekt a výtvarník vkusných dekorací a rekvizit v umělecky různorodých snímcích. Podílel se na nadprůměrných a umělecky hodnotných snímcích (ANTON ŠPELEC, OSTROSTŘELEC, NEZLOBTE DĚDEČKA, MAZLÍČEK, HEJ – RUP!, MARYŠA, JEDENÁCTÉ PŘIKÁZÁNÍ, HRDINA JEDNÉ NOCI, JÁNOŠÍK, SVĚT PATŘÍ NÁM a nebo ADVOKÁTKA VĚRA).

Ale také na těch podprůměrných či úplně těch nejpokleslejších (SRDCE ZA PÍSNIČKU, TŘI KROKY OD TĚLA, MADLA Z CIHELNY, PÁN NA ROZTRHÁNÍ, MATKA KRÁČMERKA, DOKUD MÁŠ MAMINKU, PAN OTEC KARAFIÁT, KRÁL ULICE, JEDNA Z MILIONU, JANA, BARBORA ŘÁDÍ, A ŽIVOT JDE DÁL, SEXTÁNKA, KOMEDIANTSKÁ PRINCEZNA, VÝDĚLEČNÉ ŽENY, KLATOVŠTÍ DRAGOUNI, DĚVČE ZA VÝKLADEM, SLÁVKO, NEDEJ SE!, PANENKA a další).


23.3.1883
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
12.10.1944
vyhlazovací tábor Osvětim, Německo
Arnold Reimann csfd

Hej-rup!Lelíček ve službách Sherlocka HolmesePeníze nebo životMiláček plukuMuži v offsiduObrácení Ferdyše PištoryOn a jeho sestraTo neznáte HadimrškuTo neznáte Hadimršku (německá verze)


Aktualizace osobnostního profilu Arnold Reimann: 19.4. 2024 11:37