Bohuslav Kupšovský (1910 - 1989)


Bohuslav Kupšovský se narodil 8. ledna 1910 v Českých Budějovicích. Vystudoval a několik let se věnoval úřednické práci. Jako zpěvák basista byl členem oblíbené vokální skupiny Setleři, které byl od roku 1959 leader. Původně byli Setleři spojeni s rozvíjejícím a oblíbeným trampským hnutím. Se Setlery vystupoval Kupšovský např. v kabaretu Alahambra, Kabaretu u sv. Tomáše, karlínském kabaretu a na zájezdových vystoupeních po celém Československu.

V českém filmu se uplatil kromě zpěvu také jako představitel epizodních rolí. Jako zpěvák doprovodil se skupinou Setleři oblíbený animovaný seriál STVOŘENÍ SVĚTA (1957) Eduarda Hofmana s komentářem Jana Wericha a hrané snímky NIKDO NIC NEVÍ (1947) Josefa Macha, POVÍDKY O DĚTECH (povídka KAPR; 1964) Jiřího Hanibala, MARTIN A DEVĚT BLÁZNŮ (1966) Milana Vošmika, TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ (1967) Zdeňka Podskalského, DIALOG (1967) Petra Volfa a Jaroslava Rajzíka a SVĚTÁCI (1969).

Jako herec a zpěvák se nejdříve předvedl za okupace snímcích ŠTĚSTÍ PRO DVA (zpěvák), PROVDÁM SVOU ŽENU (inspicient), PRAŽSKÝ FLAMENDR (vrchní ve vinárně), VELKÁ PŘEHRADA (divák na boxu) a ROZINA SEBRANEC (Karfův dělník), která však byla uvedena až po válce.

Se zpěvem doprovodil i některé své další poválečné úlohy slepého žebráka (ALENA), kuchaře v baru (TŘI KAMARÁDI), číšníka (PODOBIZNA), topiče na parníku (PYTLÁKOVA SCHOVANKA ANEB ŠLECHETNÝ MILIONÁŘ), opraváře Komárka (VESELÝ SOUBOJ), šachisty (ZÍTRA SE BUDE TANČIT VŠUDE), dlouhého zbrojnoše ve vězení (PYŠNÁ PRINCEZNA), listonoše (ANNA PROLETÁŘKA, PÁRA NAD HRNCEM), dělníka z kyslíkárny (VÝSTRAHA), policajta (KOMEDIANTI), řemeslníka (NĚCO SE TU ZMĚNILO), lovčího (HRÁTKY S ČERTEM), policejního zapisovatele (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), číšníka (O LIDECH PŘED PULTEM A ZA NÍM III.), zpěváka (ZA 14 DNÍ, PROSÍM!), kněze (MÁJOVÉ HVĚZDY), kolegy Horáka (PRŠELO JIM ŠTĚSTÍ), komorníka Jeronýma (OTEVŘENÉ OKNO), lokaje (BLÁZNOVA KRONIKA), průvodčího v tramvaji (DOBRODRUŽSTVÍ S NAHÝM KLUKEM), chovatele (KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA), vysokého dědy, modela (NEJKRÁSNĚJŠÍ VĚK), dvořana (ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA), správce pečetě (PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA) a nebo číšníka (SVĚTÁCI).


8.1.1910
České Budějovice, Čechy, Rakousko-Uhersko
18.11.1989
Praha, Československo
Bohuslav Kupšovský csfd

Monstrum z galaxie ArkanaBlázni, vodníci a podvodníciNenechte se rušit!Hodinářova svatební cesta korálovým mořemHon na kočkuPan Vok odcházíAdéla ještě nevečeřelaŠestapadesát neomluvených hodinNáš dědek JosefVelké trápeníMaturita za školouPůlnoční kolonaHodina modrých slonůVražda v hotelu ExcelsiorŽeny v ofsajduSvatby pana VokaTvář pod maskouPřípad pro začínajícího kataSvětáciNejkrásnější věkŠíleně smutná princeznaKdyž má svátek DominikaVltava 12°Bláznova kronikaPršelo jim štěstíMájové hvězdyStvoření světaDobrý voják ŠvejkHrátky s čertemKomediantiVýstrahaAnna proletářkaPyšná princeznaZítra se bude tančit všudePára nad hrncemVeselý soubojPytlákova schovanka aneb Šlechetný milionářAlenaPodobiznaTři kamarádiRozina sebranecVelká přehradaPražský flamendrProvdám svou ženuPřítelkyně pana ministraŠtěstí pro dvaTřešňová babičkaF. L. VěkZpívající přístavySvatební cesta aneb Ještě ne, Evžene!Dobrodružství s nahým klukemOtevřené oknoZtracená revueO lidech před pultem a za ním III.Za 14 dní, prosím!Nikdo není dokonalýKavárnička dříve narozených


Aktualizace osobnostního profilu Bohuslav Kupšovský: 10.3. 2024 18:28