František Miroslav Doubrava (1919 - 2003)


František Miroslav Doubrava se narodil 27. března 1919 v Bratřejově u Sedlčan. Na konci 30. let začal jako zanícený ochotník s divadlem v Pražském dětském divadle Míly Mellanové a do roku 1945 cestoval s kočovnou divadelní společností Nová česká scéna. V letech 1945 – 1953 prošel českobudějovickým Jihočeským národním divadlem, Městským divadlem na Kladně, Městským oblastním divadlem Žižkov a Nezávislým divadlem v pražské Alhambře. A zbytek své umělecké dráhy završil ve dvou pražských scénách Realistického divadla Zdeňka Nejedlého (1953 – 1961) a Divadla Jiřího Wolkera, kde od roku 1961 působil až do svého odchodu na odpočinek.

O čtyři roky později začal natáčet pravidelně. V 50. letech herecky prošel snímky ZOCELENÍ (stávkující), TEMNO (syn), SLEPICE A KOSTELNÍK (brigádník), POSEL ÚSVITU (student), PAST (údržbář Beran), BYLO TO V MÁJI (dělník Soukup), MILUJEME (SNB), CÍSAŘŮV PEKAŘ i PEKAŘŮV CÍSAŘ (lazebník), USMĚVAVÁ ZEM (traktorista Mazač), SLOVO DĚLÁ ŽENU (člen orchestru), DIVOTVORNÝ KLOBOUK (krejčík), ZTRACENÁ STOPA (vojín starající se o psy), PSOHLAVCI (Chod), NECHTE TO NA MNĚ (řečník na schůzi lesníků), TANKOVÁ BRIGÁDA (voják s novinami), ROZTRŽKA (laborant), ZAOSTŘIT, PROSÍM! (úředník v nakladatelství), ŽIŽKOVSKÁ ROMANCE (kamarád Sláva Luňáček), O MEDVĚDU ONDŘEJOVI (pekařský tovaryš), ZKOUŠKA POKRAČUJE (herec) i DAŘBUJÁN A PANDRHOLA (krejčí).

V uvolněných 60. letech byl staršinou Železniční bezpečnostní služby (BÍLÁ SPONA), závozníkem Národní galerie (PŘÍPAD LUPÍNEK), fotoreportérem (RYCHLÍK DO OSTRAVY), reportérem u startu (MUŽ Z PRVNÍHO STOLETÍ), příslušníkem VB (KDE ALIBI NESTAČÍ a STRAŠNÁ ŽENA), profesorem večerní školy (ŽIVOT BEZ KYTARY), podpraporčíkem opět VB (KAŽDÁ KORUNA DOBRÁ), dělníkem Frantou (ČERNÁ DYNASTIE), vrátným v rozhlase (KRÁL KRÁLŮ), televizním redaktorem (HANDLÍŘI), ženichem Arnoštem Velebným („RAKEV VE SNU VIDĚTI…“), službou ve vrátnici (SVATÁ HŘÍŠNICE) apod. apod. Vždy byl ztvárňovatelem malých a drobných epizodek.

Ve filmování pokračoval i během normalizačních 70. let, v komediálních a někdy i tendenčních snímcích: „PANE, VY JSTE VDOVA!“ (tympánista v divadle), TAJEMSTVÍ VELIKÉHO VYPRAVĚČE (divadelní zřízenec), DÍVKA NA KOŠTĚTI (vedoucí farmy zvířat), AFÉRY MÉ ŽENY (podpraporčík VB), ZBRANĚ PRO PRAHU (přednosta Škrdle), JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH (vědec), DVACÁTÝ DEVÁTÝ (pokladník odborů), ROMANCE ZA KORUNU (příslušník VB), BOUŘLIVÉ VÍNO (vedoucí obchodu Klenoty), OSVOBOZENÍ PRAHY (úředník v Obecním domě), COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT (učitel Řehák), VÍTĚZNÝ LID (zřízenec sněmovny) a nebo JAK SE BUDÍ PRINCEZNY (plačící voják).


27.3.1919
Bratřejov, Československo
28.12.2003
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
František Miroslav Doubrava csfd

Což takhle dát si špenátJak se budí princeznyRudý primátorVítězný lidBouřlivé vínoOsvobození PrahyRomance za korunuTaková tečka na mapěDlouhá cestaDvacátý devátýJak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v ČecháchKdo hledá, najdeZbraně pro PrahuKdo je vinen?Aféry mé ženyDívka na koštětiTajemství velikého vypravěčeSvatá hříšnice„Pane, vy jste vdova!“„Rakev ve snu viděti...“Obrácení Ferdyše PištoryMatkaKůzlátka otevřete...Strašná ženaJe Thierry Brévanne vinen?HandlířiKrál KrálůČerná dynastieŽivot bez kytaryJan NerudaKaždá koruna dobráKde alibi nestačíMuž z prvního stoletíZa plotem jiných časůBajajaBílá sponaPřípad LupínekRychlík do OstravyDařbuján a PandrholaDařbuján a PandrholaMedvěd a strašidlaMánesovéO medvědu OndřejoviZkouška pokračujeDivotvorný kloboukŽižkovská romanceDítěPodivínRoztržkaZaostřit, prosím!Nechte to na mněTanková brigádaZtracená stopaPsohlavciDivotvorný kloboukSlovo dělá ženuUsměvavá zemCísařův pekař - Pekařův císařMilujemeBylo to v máji


Aktualizace osobnostního profilu František Miroslav Doubrava: 4.4. 2024 22:39