Jiří Valenta (1928 - 1996)


Jiří Valenta se narodil 13. října 1928 v Praze. Vystudoval reálné gymnázium a už za studií vystupoval jako člen Dismanova rozhlasového dětského souboru (1946 – 1948). Nakonec svojí další uměleckou kariéru a dráhu spojil až do odchodu na penzi s Československým rozhlasem Praha jako externí (1948 až 1954) a řádný (1954 – 1983) hlasatel a moderátor.

Moderoval i pořady „Kolotoč“, „Zelená vlna“ či „Na vlně Prahy“ a další. Vybaven dovedností německého jazyka mohl mj. moderovat pro zahraniční vysílání „Schlager – Lotterie“. O jeho kvalitách třeba dodat i fakt, že během invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 se jako hlasatel účastnil protiokupačního vysílání (podobně jako např. herečka a hlasatelka Ludmila Stambolieva, která v kasárnách v Karlíně vysílala v bulharštině a v srbochorvatštině).

Od roku 1973 taktéž působil jako člen komise pro obor mluveného slova. Jiří Valenta konferoval i další pořady (také středeční podvečerní přenosy „Při muzice“ a obdobné projekty). Samozřejmě se herecky účastnil různých rozhlasových dramatizací, rozhlasových her a recitací, kde často představoval postavy hlasatelů („Robinson číslo 24073“, „Z apokryfů Karla Čapka“, „Jen my dva“, „Josef a Marie“, „Posel hydrometeorologického ústavu“, „Lov na pláč“, „Maigretův zloděj“, „Hodiny“ aj.).

Jeho léty vycvičený hlas využívali i dokumentaristé v pozici spíkra u filmových a televizních krátkých a dokumentárních filmů, pořadů a projektů (tř. CESTOU K DIVÁKŮM). Ve filmu se poprvé objevil na konci 40. let, kdy sehrál dvě role, které byly Valentovy jediné výrazné a dodnes známé postavy: domácí učitel Kebrle v Grussově komedii HOSTINEC „U KAMENNÉHO STOLU“ (1948) na námět Karla Poláčka a JUC. Novotný, jenž musí opustit studia a nastoupit do továrny, aby podpořil budování republiky v Zemanově komedii PAN NOVÁK (1949).


13.10.1928
Praha, Československo
11.8.1996
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Valenta csfd

Útěk s CézaremTvář za sklemBouřlivé vínoPasáček JirkaDny zrady I.Dny zrady II.HvězdaHra bez pravidelBílá paníZlatá renetaMáte doma lva?Neklidnou hladinouProsím, nebudit!Jarní povětříTři přáníŠkola otcůAnděl na horáchByl jednou jeden král...Pára nad hrncemPan NovákHostinec „U kamenného stolu“Mladý Indiana JonesF. L. VěkCestou k divákůmPreclík


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Valenta: 3.11. 2023 05:53