Sylvie Daníčková 89 let


Sylvie Daníčková, uměleckým jménem Sylva Daníčková, je herečka, konferenciérka, překladatelka a redaktorka. Její tatínek byl na začátku druhé světové války zatčen, a tak se svou sestrou vyrůstala u dědečka lékaře v Dolním Bousově, který je vedl k ideám masarykovského humanismu a vlastenectví. Mezi roky 1945 až 1948 navštěvovala Francouzské gymnázium, na němž vyučovali rodilí Francouzi.

Po skončení výstavy EXPO 58 nastoupila do nově otevřené scény divadla Laterny magiky v Praze a dále spolupracovala i s Černým divadlem Jiřího Srnce nebo Lyrou Pragensis. Nějaký čas pracovala pro Krátký film Praha a Dětské vysílání Českého rozhlasu.

Po roce 1989 nastoupila do tiskového odboru Akademie věd České republiky na pozici redaktorky Akademického bulletinu a od roku 1998 připravuje pravidelnou měsíční přílohu rozhovorů s vědci, jejíž knižní výběr vyšel v roce 2009 pod názvem „Skrytá poselství vědy“.

Životním partnerem a přítelem Sylvie Daníčkové byl mezi lety 1959 až 1969 klavírista, malíř, hudební skladatel a spoluzakladatel legendárního divadla Semafor, Jiří Šlitr. Jejich dlouhodobý vztah, však ukončilo jeho tragické a dosud nevyjasněné úmrtí.


10.4.1935
Mladá Boleslav, Československo
Sylvie Daníčková csfd

Kdyby tisíc klarinetůKonkursPáté odděleníDům na OřechovceLetiště nepřijímáFlorenc 13,30RoztržkaHudba z MarsuMuž v povětříPříběhy slavnýchLaterna magika IIExpo 58Ještě jsem tadyKavárnička dříve narozených


Aktualizace osobnostního profilu Sylvie Daníčková: 1.11. 2023 16:06