Marie Kautská (1920 - 1998)


Marie Kautská se narodila 19. května 1920 v Chlumci nad Cidlinou. Pro herectví se připravovala na dramatickém oddělení pražské Státní konzervatoře, které absolvovala roku 1943. Už jako studentka statovala na scéně Národního divadla v Praze a hrála v Souboru Fráni Francla.

Marie Kautská především představovala dívčí a milovnické postavy. K nimž měla předpoklad už svým mladickým zjevem a projevem zasněné ženy. Ovšem její pozdější herecký růst a vývin byl předčasně ukončen jejím odchodem z divadla. Ještě ve druhé polovině 40. let byla tiskem označována za nadějný herecký ženský objev. Vyzkoušela si také post asistentky režie (např. „Madame Favart“).

Objevila se ve hrách „Medeia“ (Členka soboru korintských žen), „Princ Bedřich Homburský“ (Dvorní dáma), „Soud lásky“ (Lauretta de Sade), „Vesnice žen“ (Žofka), „Nebe na zemi“ (Amaranta), „Jedenácté přikázání“ (Julie), „Keto a Kote“ (První dívka), „Lumpacivagabundus“ (Pepička), „Polská krev“ (Jazia Napolská), „Schovávaná na schodech“ (Celie), „Paganini“ (Anitta) aj.

Na filmovém plátně se Marie poprvé objevila ještě za okupace jako studentka konzervatoře. Debutovala úlohou pokojské Máni Pekárkové v komedii Zdeňka Gino Hašlera HOST DO DOMU (1942). Ovšem na další filmovou práci si musela počkat čtyři roky až po osvobození už ve znárodněném průmyslu.


19.5.1920
Chlumec nad Cidlinou, Československo
29.5.1998
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Marie Kautská csfd

Mutters CourageBizonPřípad ukradených vědomostíNejdelší návratChvíle pro píseň trubkyTam, kde hnízdí čápiDařbuján a PandrholaZaostřit, prosím!Nechte to na mněZvony z rákosuDnes o půl jedenáctéRevoluční rok 1848Daleká cestaSoudný denŽelezný dědekČapkovy povídkyLavinaHost do domuLinka 158Tak se ptámPřišel na návštěvu


Aktualizace osobnostního profilu Marie Kautská: 8.3. 2024 20:13