D.W. Griffith (1875 - 1948)


Griffith nejprve hraje v mnoha Porterových "jednokotoučových" filmech a pak přichází do společnosti Biograph, kde režíruje své první dílo, Dollyina dobrodružství (The Adventures of Dollie, 1908), nové a nepříliš obratné zpracování Psa zachráncem. Při výrobě a režírování stovky kratších filmů Griffith rozvíjí svůj unikátní smysl pro kompozici záběru (Kamera řízená snímanou akcí, a ne naopak. Snímanou scénu rozdělil do více záběrů a přitom zachoval jednotu děje, posílil tak dramatický účinek filmu.) Přeskakování z jednoho děje do druhého ve Spekulantovi s obilím (1909) vedení Biographu nepřijano příliš nadšeně. Rozčarován neochotou Biographu natáčet dlouhometrážní (vícekotoučový) film Griffith studio opouští a přechází do nezávislé kalifornské společnosti Mutual/Reliance-Majestic. Odchází s ním i jeho kameraman G. W. "Billy" Bitzer a celý jeho herecký soubor.

Intolerance (1916) si vyžádala čtyřicetkrát vyšší náklady než průměrný celovečerní film. Vypráví čtyři paralelní příběhy, které se odehrávají ve čtyřech různých obdobích: v Babyloně 6. století př. Kr., v Judeji v časech Ježíšových, v reformační Francii 16. století a v současné Americe. Celá epojej trvá přibližně osm hodin. Bohužel diváci monumentálnost a složitost Intolerance neocení. Velkofilm, byť je brilantní ukázkou plynulého filmového vyprávění, postrádá lidský dotek Zrození národa. Přináší finanční katastrofu a pro D. W. Griffithe, vynikající postavu světové kinematografie, znamená počátek pádu.


22.1.1875
LaGrange, Kentucky, USA
21.7.1948
Hollywood, Los Angeles, California, USA
D.W. Griffith csfd

Footlight VarietiesOne Million B.C.ZápasAbraham LincolnDáma z dlažbyFanfáry láskyNebezpečné stáříTopsy and EvaSatanovy strastiSally of the SawdustThat Royle GirlDěti svobodyNení život krásný?Mammy's BoyRomán čísniceHrůzyplná nocDěti velké revoluceUlice snůCesta na východMrtev před zákonemRemodeling Her HusbandThe Idol DancerThe Fall of BabylonThe Girl Who Stayed at HomeThe Greatest QuestionThe Mother and the LawVenkov proti městuVěrné srdceZ ponurých dnůZlomený květSrdce světaThe Great LoveThe Greatest Thing in LifeIntoleranceZrození národaBoj pohlavíHome, Sweet HomePrincezna z BetulieSvědomí zločinuThe EscapeA Girl's StratagemMadonna of the StormThe Left-Handed ManA Pueblo RomanceGrannieFlaming ArrowsA Summer TragedyHis Last DollarMay and DecemberThe Affair of an EggBill Sharkey's Last GameMammaThe Black ViperThe World of ColumbusA Day with Governor WhitmanLillian Gish in a Liberty Loan AppealBrute ForceWaifsA Chance DeceptionA Misappropriated Turkey


Aktualizace osobnostního profilu D.W. Griffith: 14.3. 2024 13:27