Jiří Smutný (1922 - 2000)


Jiří Smutný se narodil 20. července 1922 ve Vlašimi. Svojí profesionální hereckou kariéru započal postupně v letech 1945 – 1946 u kočovné Havlíčkovy divadelní společnosti a v teplickém Městském divadle v Šanově. Potom Smutný pokračoval s hraním v zájezdovém Vesnickém divadle (1946 – 1947) a v Kladenském divadle (1947 – 1948).

Jiří Smutný často představoval úlohy menší a střední různorodých stavů. Předností byl jeho realistický herecký projev, silnější postava, kulatá tvář a barytonové hlasové dispozice. I v herecké zkratce dokázal vystihoval bodrost a svéráznost svých úložek.

Z desítek jím zahraných rolí si uveďme př. postavy Pána („Ulička odvahy“), Milonovova („Les“), Toníka („Maminčiny starosti“), Bláhy („Vesnice Mladá“), Markýze („Lev na náměstí“), Hrdinky („Jan Roháč“), Barnabáše („Divotvorný klobouk“), Kurta a Voka („Jan Hus“), Zemljaniky („Revizor“), Kaftana („DS – 70 nevyjíždí“), Trnky („Strakonický dudák“), Samsona („Romeo a Julie“), Setníka („Macbeth“), Poříze („Sen noci svatojánské“), Oficíra („Strach a bída Třetí říše“) apod.

Od 60. let byl spolehlivým hereckým hráčem ve hrách „Othello“ (Šlechtic), „Jak se vám líbí“ (Dvořan), „Idiot“ (Rerdyščenko), „Smutek sluší Elektře“ (Amos), „Hadrián z Římsů“ (Jehoň), „Zlý jelen“ (Zapotil), „Komedie o umučení“ (Jan Křtitel, Kat a Lukáš), „Komedie omylů“ (Baltazar), „Zvonokosy“ (Kostelník), „Bratři Karamazovi“ (Trifon), „Milenci z kiosku“ (Simonides), „Stříbrný vítr“ (Cerhoň), „Sladké ptáče mládí“ (Scotty), „Paní Marjánka, matka pluku“ (Koděra), „Palackého třída 27“ (Buňka), „Dva na koni, jeden na oslu“ (Hejtman), „Lucerna“ (Sejtko), „Tartuffe“ (Loyal), „Ženitba“ (Lívanec), „Naši furianti“ (Závodčí), „Anna Kareninová“, „Zlatý kočár“, „Vlci a ovce“, „Hoře z rozumu“, „Cyrano z Bergeracu“ nebo „Zločin a trest“.


20.7.1922
Vlašim, Československo
18.4.2000
Rokycany, Rokycany, Plzeňský kraj, Česko
Jiří Smutný csfd

Zapomenuté světloProč?GrófinkaPravidelný příjezd se odkládá...Marné cesty holubůTakový talentSny o ZambeziSnídaně v pánském pyžamuSedm kilo pro KrálíčkaČerná ovcePreclíková válkaPrincezna TurandotAgentOkno ještě svítíJak Anče s komtesou k modrému z nebe přišlyPohár za první poločasŠtědrý večer pana rady VacátkaMadame Sans-GéneSmrt černého králeVražda v hotelu ExcelsiorHospoda v desátém poschodíPartie krásného dragounaPěnička a ParaplíčkoPasťákLucernaMěsíc s dýmkouMarťanská kronikaZázrak svatého AntonínaHlídač dynamituSvětáciTři chlapi v chalupě: DirigentTři chlapi v chalupě: ZajícDezertérMaří MagdalenaPadesátníkPo stopě zlého činuRozsudek vyneste samiSóloTchořV sudě DiogenověVeš v kožichuKaždá koruna dobráKdyž nastaly deštěKolik slov stačí lásce?Proti všemRohovín ČtverrohýV tento čas vánočníLucernaSetkání 1960SmykChroustMordová rokleSlečna od vodySny a požáryCesta zpátkyPodivínDnes večer všechno skončíVětrná horaPřípad Z-8Přísahám a slibuji


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Smutný: 6.3. 2024 09:14