Vladimír Stach (1926 - 1974)


Herec Vladimír Stach pocházel z jižních Čech a od dětství jej lákalo divadlo. Na přání rodičů začal studovat obchodní akademii, nakonec ale odešel k divadlu. Po druhé světové válce nastoupil na DAMU, kde absolvoval studium herectví (1951) a nastoupil do Krajského oblastního divadla v Českých Budějovicích. Mezitím absolvoval vojenskou službu, pak znovu hrál v Českých Budějovicích. Na této oblastní scéně vynikl především v Čapkově Bílé nemoci, ale i v klasickém repertoáru. Od roku 1958 až do smrti působil v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze. Také toto působiště mu nabídlo řadu velkých rolí, například v Hrátkách s čertem, Strýčku Váňovi nebo Milencích z kiosku. Naposledy studoval hru Ženitba, při jejíž generální zkoušce zemřel na infarkt přímo na jevišti a ve svém kostýmu byl i pohřben. Vladimír Stach dokázal dobře zahrát role komediální, až se sklony k frašce, ale jeho doménou byly především charakterní postavy dramatického vyznění, přičemž byl obsazován spíše do úloh lidovějších typů s nepříliš složitou psychologií.

Koncem 60. let navázal Stach spolupráci i s televizí, hrál v inscenacích nebo záznamech divadelních her, objevil se i v několika seriálech, například PAN TAU (1969). Dobře si jej můžeme pamatovat ze seriálu TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1975), kde v díle Bestie po boku Stelly Zázvorkové likvidoval lidi při přechodu přes hranice. To také byla jedna z jeho posledních prací před kamerou. Vladimír Stach našel uplatnění také v rozhlase a v dabingu. V letech 1967-1973 navíc pedagogicky působil na DAMU.


3.8.1926
Stráž nad Nežárkou, Československo
5.11.1974
Praha, Československo
Vladimír Stach csfd

Jak se Honza učil bátKrajkový šátekKrálovský gambitPadla kosa na kámenPoslední ples na rožnovské plovárněPsáno na pranýřSám proti městuVlajky na věžíchČerná horečkaDny zrady I.Dny zrady II.KukačkyO babičceV studniZločin v Modré hvězděKronika žhavého létaPodezřeníPokušení mladého mužeV těžkých dnechPrvní radostiTouha Sherlocka HolmeseVelikonoční dovolenáVražda v hotelu ExcelsiorZločin na Zlenicích hraděAgent z VaduzuO hradu Zásadce a turecké vojněO princezně ve věžiAch ta léta blázniváAureliánHvězdaKardinál ZabarellaKdo je hrdina?O Honzovi a princezně FélincePekař Jan MarhoulTa třetíZločin v šantánuJak se zbavit HelenkyMalá DorritkaWaterlooCesta řeky k mořiPozdní doznáníTransit CarlsbadAť žije republikaByl jednou jeden domečekLysistrataVoják TanakaJe Thierry Brévanne vinen?Místenka bez návratuSpanilá jízdaVzpoura na BountyKaždá koruna dobráNěmciPohled do očíTržiště senzacíZačínáme žítDlouhý den v krátkém životěPůlnoční hostZkouška pokračujeNámořníci z Kotoru


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Stach: 5.12. 2023 16:09