Vladimír Linka (1917 - 1993)


Vladimír Linka se narodil 18. října 1917 v Lochenicích jako nejstarší ze čtyř sourozenců lahůdkáři Aloisi Linkovi a jeho ženě Marii Vonkové – Linkové. Odmaturoval v roce 1937 na reálce, v letech 1937 – 1941 studoval na UMPRUM a 1941 – 1942 na pražské keramické škole. Jako nadaný hudebník se začal věnovat hudebnímu životu: založil a působil v harmonikové skupině C dur trio (1939 – 1943), souboru Malostranská skupina (1943 – 1945) a pak Harmonyton (1950 – 1965).

Dále se během 50. a 60. let výrazně snažil o rehabilitaci českého jazzu v našich zemích a byl spoluzakladatelem mj. Kruhu přátel jazzové a taneční hudby. A během let 1958 – 1962 pomáhal organizovat známou akci a soutěž „Hledáme písničku pro všední den“. A jako organizátor stál též za řadou jazzových koncertů (tř. v Lucerně). Od poloviny 50. let až do důchodového věku se jako člen hereckého komparzu a souboru Filmového studia Barrandov objevoval v komparsních a miniaturních roličkách u desítek českých filmů.

Začínal např. jako harmonikář (HUDBA Z MARSU), muž (VĚTRNÁ HORA a též SEDMÝ KONTINENT), legionář (ČERNÝ PRAPOR), redaktor (MUŽ Z PRVNÍHO STOLETÍ), starší důstojník SS (TRANSPORT Z RÁJE), brigádník (ZAČÍT ZNOVA), šlechtic (SPANILÁ JÍZDA), vedoucí bistra (PRAŽSKÉ BLUES), zedník (NA LANĚ), taxikář (KRÁL KRÁLŮ), profesor (STARCI NA CHMELU), povstalec (HVĚZDA ZVANÁ PELYNĚK), voják (KDYBY TISÍC KLARINETŮ), tajný (ČINTAMANI & PODVODNÍK), dvořan (BLÁZNOVA KRONIKA), člen ZV ROH (ŠKOLA HŘÍŠNÍKŮ), hostinský (BÍLÁ PANÍ), sovětský novinář (DÉLKA POLIBKU DEVADESÁT), muž z garáže (ANDĚL BLAŽENÉ SMRTI), hudebník (ALIBI NA VODĚ).

Ve druhé polovině 60. let se představil (v roce 1966 si Linka zahrál dokonce až v jedenácti snímcích) ve filmových titulech ŽENU ANI KVĚTINOU NEUHODÍŠ (hudebník), POSLEDNÍ RŮŽE OD CASANOVY (muž), ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU (vesničan), SLEČNY PŘÍJDOU POZDĚJI (příslušník VB), NAHÁ PASTÝŘKA (manžel), VRAŽDA PO NAŠEM (úředník), UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ (policista), FLÁM (hudebník), FANTOM MORRISVILLU (vyzáblý pán), DĚDEČEK, KYLIJÁN A JÁ (listonoš), DÁMA NA KOLEJÍCH (divák na boxu), KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA (chovatel), JAK SE KRADE MILION (člen komise), ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA (zbrojnoš), „RAKEV VE SNU VIDĚTI…“ (pokladní), MARATÓN (muž v čepici), SMĚŠNÝ PÁN (muž v brýlích) apod. apod.


18.10.1917
Lochenice, Rakousko-Uhersko
15.6.1993
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Vladimír Linka csfd

FeuerdrachenJak napálit advokátaLásky mezi kapkami deštěČas pracuje pro vrahaAdéla ještě nevečeřelaMuž s orlem a slepicíSilnější než strachVražedné pochybnostiDům Na poříčíNáš dědek JosefSmrt na černoOsvobození PrahyPokus o vražduZločin v Modré hvězděHráčPodezřeníVražda v hotelu ExcelsiorŽeny v ofsajdu„Pane, vy jste vdova!“Směšný pánMaratónŠíleně smutná princezna„Rakev ve snu viděti...“Jak se krade miliónKdyž má svátek DominikaDáma na kolejíchDědeček, Kyliján a jáFantom MorrisvilluFlámNahá pastýřkaPoslední růže od CasanovyRomance pro křídlovkuSlečny přijdou pozdějiUkradená vzducholoďVražda po našemŽenu ani květinou neuhodíšAlibi na voděAnděl blažené smrtiBílá paníDélka polibku devadesátŠkola hříšníkůBláznova kronikaHvězda zvaná PelyněkKdyby tisíc klarinetůStarci na chmeluČintamani & podvodníkKrál KrálůNa laněPražské bluesSpanilá jízdaZačít znovaTransport z rájeMuž z prvního stoletíSedmý kontinentČerný praporHudba z MarsuVětrná horaTřicet případů majora Zemana


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Linka: 24.3. 2024 14:52