Ladislav Krečmer (1926 - 1993)


Ladislav Krečmer, vlastním jménem Kretschmer, byl dlouholetým členem Hudebního divadla v Karlíně a Nuslích, kde na scéně ztělesnil řadu postav převážně v klasických operetách a muzikálech; v operetách členy vyšší společnosti a v muzikálech zemité lidové postavy (za všechny popelář Doolittle v „May Fair Lady“). Výborná znalost německého jazyka mu umožnila i účinkování v německých verzích na zahraničních zájezdech divadla.

Jeho jazyková vybavenost ho zavedla i do zahraničních produkcí a k filmům jako Amadeus (1984) nebo Kvílení vlkodlaků II (1985). Od osmdesátých let hrál stále více v televizi, a to jak v hudebních pořadech a inscenacích operet a muzikálů, tak i v seriálech – Pan Tau, 30 případů majora Zemana, Malé dějiny jedné rodiny, Dobrodružství kriminalistiky atd.

K jeho další významné činnosti patřila práce v dabingovém studiu. Byl vyhledáván pro svůj jemný hlas a pěvecké schopnosti, což vedlo rovněž k dabingu animovaných postav, které nejen mluvily, ale také zpívaly. Herec kolem sebe vytvořil skupinu 5–20 mužských a ženských sboristů, kteří dabovali společná vystoupení více postav s drobnými dialogy. Společně také jezdili po českých městech po estrádách s operetními a muzikálovými čísly.

Pro poslední herecká léta Krečmerova života je typická jeho podoba s vlnitými prošedivělými vlasy a černými hranatými brýlemi se širokými obroučkami. Jeho dcerou je známá herečka Jaroslava Kretschmerová, která po otci podědila kromě hereckého i pěvecké nadání.


3.4.1926
Praha, Československo
28.3.1993
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Ladislav Krečmer csfd

Kaspar HauserKlauni a vlastenciPlivníkPofoukej mi jahodyPřes padací mostyJežek z kioskuMalá podmínka štěstíMata HariPot, lesk a potleskSupersenBratřiLovec senzacíJak se mele babí hněvO houbovém Kubovi a princi JakuboviKvílení vlkodlaků IIAmadeusNadporučík a jeho soudceVšichni musí být v pyžamuŠéfe, jdeme na to!Svatební cesta do JiljíPerly panny SerafinkyTrhákZlatá slepiceÚtěky domůPanelstory aneb Jak se rodí sídlištěPoprask na silnici E 4Adéla ještě nevečeřelaBouřlivé vínoDvojí svět hotelu PacifikRusalkaVýhra v tomto městěZa volantem nepřítelVztekUchoDobrodružství Huckleberryho Finna - Jak jsme osvobozovali JimaPoslední růže od CasanovyPoslušně hlásímDobrý voják ŠvejkDobrodružství kriminalistikyMalé dějiny jedné rodinyLinka 158Kamarádi Dobré vodyTři sporyDer Knabe mit den 13 VäternTřicet případů majora ZemanaPan Tau


Aktualizace osobnostního profilu Ladislav Krečmer: 3.11. 2023 13:26