Miloš Hlavica (1933 - 2015)


Miloš Hlavica pochází z umělecky založené živnostnické rodiny (jeho otec byl ostatně vystudovaný herec, ale této profesi se z existenčních důvodů nevěnoval), jeho mladší bratr Pavel Hlavica (*1935) je operním pěvcem. Miloš Hlavica již ve školních letech nalezl zálibu v recitaci, hrál také ochotnické divadlo, nicméně původně studoval architekturu na ČVUT, nakonec ale přešel na DAMU (1954-1958). Po absolutoriu získal angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého, kde působil až do roku 1991. V letech 1991-1993 hrál v Městských divadlech pražských, načež odešel do penze, občas ale pohostinsky hraje dodnes, například v Národním divadle. Svým fyzickým zjevem a osobitě zabarveným hlasem byl předurčen k charakterním rolím zemitého typu, v mládí ale hrával i milovníky.

Podstatně aktivnější než ve filmu a televizi byl Miloš Hlavica v rozhlasu, kde za desítky let natočil řadu rozhlasových her, pásem poezií a dalších pořadů různých formátů. Dlouhodobě se uplatňuje také v dabingu. V letech 1983-1993 přednášel na DAMU umělecký přednes, poté vyučoval na Vyšší odborné škole herecké. Kromě toho se od dětství věnuje také malování a v roce 1980 organizoval výstavu Herci malují.

Miloš Hlavica je podruhé ženatý, jeho první manželkou byla herečka Ivanka Devátá (*1935), podruhé se oženil s herečkou Růženou Merunkovou (*1940). V oblasti médií se pohybují také jeho tři děti – Marek Hlavica (*1961) pracuje jako novinář, Lukáš Hlavica (*1965) je divadelním hercem a režisérem, hraje též často v televizi, dcera Anna Bendová (*1975) je taktéž herečkou.


29.10.1933
Praha, Československo
12.8.2015
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Miloš Hlavica csfd

Genij vlastiŽena v kleciNesmluvená setkáníPřes padací mostyJmenuji se po tátoviPřátelská výpomocPrůšvih jako hromKarakterBrácho, nespleť to!Neuvěřitelný příběhSny o ZambeziZa všechno může trpaslíkZahrada dětíČas strachu a statečnostiHad z rájePsáno na pranýřMadame Sans-GéneŽeny v ofsajduPrvní láskaMaratónVo modrým ptáčkuČertouská poudačkaStrakatí anděléJediný horizontZámek pro BarborkuJarní povětříBajajaČeský koncertDařbuján a PandrholaMstitelPrvní a posledníSeňka dezertérÚtěk ze stínuVáhavý střelecSvětla pasážeTo nevymyslíš!Motel AnathemaPražský písničkářMuž v pozadíDobrodružství kriminalistikyPřísahám a slibujiStříbrná pilaNemocnice na kraji městaTřicet případů majora ZemanaPohádky z tisíce a jedné nociRodina BláhovaPříběhy slavných


Aktualizace osobnostního profilu Miloš Hlavica: 27.2. 2024 06:34