Curtis Hanson (1945 - 2016)


"Každý režisér je šílený egoista.”

Do světa filmu vstoupil jako spoluautor scénáře k laciné adaptaci Lovecraftovy povídky HOROR V DUNWICHI (1970) producenta Rogera Cormana (“král béčkového filmu”) a jako přidružený producent (a scénárista) se podílel na kanadském thrilleru TICHÝ SPOLEČNÍK (1978) s Elliotem Gouldem a Christopherem Plummerem. Po vlastních pokusech o dobrodružný dětský film MALÍ DRACI (1980) a o týnejdžrovskou sexy-komedii PANICTVÍ PO AMERICKU (1983) s mladým Tomem Cruisem, se Hanson koncem 80. a začátkem 90. let specializoval na “napětí”.

Napsal a zrežíroval překvapivě dobrou poctu Hitchcockovi: thriller OKNO Z LOŽNICE (1987) se Stevem Guttenbergem, pokračoval režií psychologického dílka ve stylu “Cizinců ve vlaku” ŠPATNÝ VLIV (1990) s Robem Lowem a Jamesem Spaderem. Očekávaný kasovní úspěch přišel s docela přesvědčivým thrillerem o “pekelné chůvě” RUKA NA KOLÉBCE (1992) - obratně zrežírovaný, se zkušenými herci (překvapivě děsivá Rebecca DeMornay). Do “áčkové” kategorie se Curtis dostal díky napínavému, do nádherných exteriérů zasazenému dobrodružnému thrilleru DIVOKÁ ŘEKA (1994) v hlavních rolích s Meryl Streep (akční debut) a výbornými Kevinem Baconem a Davidem Strathairnem.

"Je o to příjemnější, že tuto cenu mohu převzít od dvou herců, které si budu navždy spojovat s Billy Wilderem.” (poté co od Waltera Matthau a Jacka Lemmona převzal Oskara)


24.3.1945
Reno, Nevada, USA
20.9.2016
Los Angeles, California, USA
Curtis Hanson csfd

Na divoké vlněVelká krizeŠtěstí ve hřeZná ji jako svý boty8. míleSkvělí chlapiL. A. - Přísně tajnéDivoká řekaRuka na kolébceŠpatný vlivOkno z ložniceDrogy z Times SquarePanictví po americkuMalí draciEvil TownArousers, TheOlítej měGreg the BunnyBob Dylan - Things Have ChangedNadějný rokBílý pesTichý společníkAdaptaceTake My Advice: The Ann and Abby StoryPigs Vs. FreaksNejlepší hollywoodští režiséřiNorth by Northwest: One for the AgesThe Master's Touch: Hitchcock's Signature StyleRevolution! The Making of 'Bonnie and Clyde'An AppreciationMänner im TrenchcoatBattle Rhyme for Reel TimeMaking of '8 Mile'VH1 Goes InsideClint Eastwood: DokumentRear Window Ethics: Remembering and Restoring a Hitchcock ClassicWonder Boys: A Look Between the PagesDial H For HitchcockI Think I CannesFilm Music Masters: Jerry GoldsmithOscar 2017Ceny Americké filmové akademie - Oscar 1998Zlatý Glóbus 1998Corazón de...Le cercle du cinémaContinuarà...


Aktualizace osobnostního profilu Curtis Hanson: 1.11. 2023 10:06